«Ситуація УТА». Жорстка критика від Ути Кільтер чекає на Харків

Ольга Телипська  |  Субота, 12 жовтня 2013, 12:13
Ута Кільтер завітає до Харкова із лекціями. Відома провокативна одеська арт-критик прочитає у «ЕрміловЦентрі» дві лекції: «Video-dance-performance» та «Феномен бієнале». Направду кажучи, візит Ути до нашого міста вкрай необхідний та знаковий для усіх, хто цінує, знає чи просто любить сучасне мистецтво.
«Ситуація УТА». Жорстка критика від Ути Кільтер чекає на Харків

Відома своєю непересічною, єдиною в Україні телепередачею, що спеціалізується в галузі новітнього мистецтва –  «Ситуація УТА», пані Кільтер неодмінно заінтригує своїх слухачів та додасть дратвових ноток у творчості кожного  них.

Ута Кільтер потужний український філософ, відома як один з найкритичніших та найжорсткіших українських критиків, у її творчому доробку безліч безпрецедентних акцій та неперевершених лекцій. Вона у курсі всіх актуальних процесів у світовій культурі, перелопачує бібліотеки, розмовляє трьома мовами, у неї унікальна освіта, оригінальне мислення та чітка позиція.

Ута Кільтер. Фото: facebook.com

Останнє твердження засвідчує її з останніх заяв у власному блозі, в якому вона говорить про те, що: «… ні «тлумачення», ні «оцінка» не є предметом інтересу арт-критика. Основна відмінність арт критичного тексту в тому, що він відстежує соціальний резонанс арт-події (є резонанс – є подія); немає резонансу, а явище новітнього мистецтва має місце,  – тоді треба його ( резонанс) створити;

– Особисто я, У.К., займаюся/ цікавлюся/ відстежую соціальні явища – предмет мого інтересу – соціальна філософія, де мистецтву відведено місце (ПРИЗНАЧЕННЯ) – артикулювати проблеми. Новітнє мистецтво – лише те , що підвладне соціальному аналізу, АЛЕ явлене – все ж – у візуально достовірних формах...».

Вона любить провокувати, вона – це провокація як така. На початку цього року одну з своїх лекцій Ута почала роздачею цукерок і звернулась до присутніх  з проханням прочитати, що ж написано на обгортці. Усі з легкістю могли  виконати її прохання: золотим на синьому було віддруковано «Mone». І тут почався справжній мистецький арт-пролом. Ута нищівно піддала критиці рівень освіченості нашої держави, яка перебуваєна рівні «Mone», адже прізвище  Клода Моне латиницею пишеться з буквою «t» – «Monet». Метою Ути Кільтер є здолання страшної неосвіченості довкола, викорінити отой феномен «мопе».

Ута Кільтер. Фото: facebook.com

Якими будуть лекції пані Кільтер у Харкові, поки не відомо. Знаємо точно – креативними, творчо агресивними та головне – це те, що ми усі так потребуємо – освіченими!

Ута Кільтер прочитає у Харкові дві лекції: 15 жовтня «Video-dance-performance» о 18-00 та 16 жовтня - «Феномен бієнале» о 15-00.

Ута Кільтер та Ніна Русланова. Кадр з фільму «Чеховские мотивы» режисера Кіри Муратової

 Фото: http://krogportal.net

Вона відкриє новий проект Лабораторії візуальних досліджень «Альтермед», що створений спільними зусиллями Центром сучасного мистецтва «ЕрміловЦентр» та  Центро медіа-комунікацій та візуальних досліджень Харківського національного університету імені В. Н. Каразіна. В рамках проекту, планується відкрити лабораторію візуальних досліджень та провести цикл відеопрезентацій та лекцій відомих західних і вітчизняних теоретиків і практиків візуальної культури.

Довідка:

Ута Кільтер – арт-критик, куратор Ліги «Рівень 14», автор і ведуча єдиної в Україні ТВ програми про новітнє мистецтво «Ситуація УТА», відео- денс-перформер . А також актриса – «рольовик» у 7 фільмах Кіри Муратової. Живе і працює в Одесі  Estlandischedeutsche, за походженням патріот України та Одеси.

Дипломи Київського державного хореографічного училища, Національного університету ім. Шевченка (філософія), Institut fur Kulturwissentschaft (Відень). Професійна сфера інтересів – соціальна філософія, чому саме новітнє мистецтво служить відмінним (наочно) матеріалом. Вважає себе Українським Альбертом Швейцером, бо робить щеплення сучасністю.

comments powered by HyperComments