Валер’ян Нестеров у Муніципальній галереї.

Ольга Телипська  |  Вівторок, 15 жовтня 2013, 17:01
Муніципальна галерея відкрила виставку, присвячену пам’яті відомого українського художника Валер’яна Нестерова. Експозиція підготувала мистецтвознавчий відбір етюдних робіт Нестерова і зосередилась на його графічній ескізній спадщині.
Валер’ян Нестеров у Муніципальній галереї.
Куратори виставки вбачають в цьому перш-за-все самостійний пласт цілком закінчених робіт, примітних своїм незвичайним баченням просторово-предметного світу, особливим почуттям «картинки» і художньої форми. Нестерова у новій виставці Муніципальної галереї показано не просто як на художника традиційного напрямку в живописі, але і як майстра малоформатного графічного і живописного етюду.
 
Багато робіт Нестерова, в тому числі й графічних, раніше ніколи не були виставлено на широкий загал, але саме вони дозволяють побачити в ньому тонкого лірика і майстра «рамкової» пейзажної і натурної композиції, вміло узагальнюючого форму. Особистість художника незмінно відбилася в цих роботах. Так, своєрідна панорамність бачення простору відкриває риси його життєвого досвіду – він учасник війни, під час якої служив льотчиком, що і простежується в композиційному вирішенні більшості виставлених робіт. Але й вони не безлюдні – в них завжди міститься прихована присутність людини, яка творчо вступає у взаємини з пейзажним середовищем.
 
роботи Нестерова  
 
На цьому високому рівні професіоналізму і наполягають куратори ювілейної виставки художника, справедливо вважаючи, що «мале» графічне, а також і живописна спадщина Валер’яна Нестерова не втратили своєї актуальності, привабливості і є зразком істинного творчого служіння мистецтву та вірності традиційним цінностям художньої творчості.
Валер’ян Нестеров – колишній військовий льотчик, мандрівник, а ще "морж" і йог. Художник об’їздив весь Радянський Союз, побував у країнах Європи, Індії та на Кубі. А писав в основному природу рідного краю. Любив її дуже. Любив людей. Сам людиною був відкритою, легкою, неконфліктною. Ім’я відомого свого часу художника сьогодні незаслужено забуте і куратори виставки сподіваються, що нова експозиція виправить цю несправедливість. Основною творчості художника був пейзаж, в якому йому вдалося знайти свою мову, стиль і колорит. Виставка триватиме до 29 жовтня.
comments powered by HyperComments