Диригенти італійської опери попрацюють у Харкові

Ольга Телипська  |  Понеділок, 21 жовтня 2013, 11:33
28 жовтня до Харкова з’їдуться диригенти з Європи, які представлять міжнародний майстер-клас диригентів італійської опери. Керувати у цей день буде професор Міланської консерваторії Даніель Аджіман. Музиканти протягом шести днів у рамках майстер-класу будуть шліфувати свою майстерність, щоб представити харків’янам грандіозний гала-концерт.
Диригенти італійської опери попрацюють у Харкові

2 листопада десять диригентів з різних країн світу будуть керувати Молодіжним академічним симфонічним оркестром «Віртуози Слобожанщини».

Як зазначив ідеолог проекту, директор оркестру «Віртуози Слобожанщини» Тарас Куценко, схожих прецедентів не було не тільки в Україні, а й в усьому світі: «Проект дасть можливість оркестрові отримати можливість порівняти свій творчий потенціал та здобути оцінку іноземних фахівців. За кордоном не кожен оркестр дозволить сторонньому диригенту експериментувати. У молодих музикантів ця можливість є. Приїдуть десять різних за стилем, за диригентським почерком митців. І кожен з них є індивідуальністю. Зазвучати з  десятьма різними душами – це унікальний досвід».

Одним з етапів підготовки до майстер-класу став концерт, приурочений до ще однієї знаменної дати – 175-річчя французького композитора Жоржа Бізе. 17 жовтня оркестром «Віртуози Слобожанщини» керував головний диригент Дніпропетровського оперного театру Володимир Гаркуша. Він теж братиме участь у міжнародному майстер-класі та гала-концерті. Говорячи про харківські музикантів, пан Гаркуша зазначив: «Ці хлопці посилено займаються, тому що хочуть, щоб оркестр був на високому рівні. І він вже досягає цього рівня. Найголовніше, що коли робиш зауваження оркестру, і з другої спроби вони роблять те, що ти хочеш, а це головне у репетиційному процесі. З молодіжним оркестром легко: їм вже не треба розповідати словами, їм можна говорити мовою диригентською, мовою музикантів».

Нагадаємо, що у 2013 році музичний світ святкує ювілеї трьох великих італійських композиторів: 200 років з дня народження Джузеппе Верді, 155 – Джакомо Пуччіні та 150 років - П'єтро Масканьї. Дуже символічним є те, що саме в цьому році відбудеться майстер-клас диригентів італійської опери. «Це перше насіння більш значущих проектів, які народжуються в наших умах і серцях, а центром є Харків та його молодіжний оркестр. Впевнений, цей проект дасть великі результати», – зазначив арт-директор проекту, генеральний продюсер оперних сезонів у місті Лечче (Італія) Карло Антоніо де Лючія.

Гала-концерт «Диригенти італійської опери» відбудеться 2 листопада, о 19:00, у малій залі ХНАТОБ .

Проект пройде під патронатом Департаменту культури і туризму Харківської обласної державної адміністрації, Італійського інституту культури при посольстві Італії в Україні, Асоціації «Міжнародної оперної академії» (Accademia Internazionale operistica) та Асоціації Головних Диригентів.

comments powered by HyperComments