Дизайнерський «Водопарад» для ванної кімнати: яблука, «дощова» і кінозал

Ніна Жаровська  |  Четвер, 9 січня 2014, 10:13
Фестиваль предметного дизайну «Водопарад» відкрився у Харкові після двох років перерви. Півсотні дизайнерів та архітекторів представили власний погляд на те, якими повинні бути ідеальні умивальники, душові кімнати і санвузли.
Дизайнерський «Водопарад» для ванної кімнати: яблука, «дощова»  і кінозал

Цьогорічний фестиваль присвячено темі «П’ятий елемент». Тобто це уявлення дизайнерів про те, як може виглядати сантехніка майбутнього, пояснює куратор фестивалю Володимир Бондаренко. Базові матеріали – дерево, метал, пластик і скло – дизайнери перетворили на практичні умивальники.

 

 

Дизайнера Ольга Василина, роботи якої перемагали не тільки в українських конкурсах, але й за кордоном, створила водоколонку. Авторська колонка продумана для будь-яких умов, упевнена пані Ольга.

«Вона може стояти у парках, щоб нею користувались для миття рук, або в будь-якому суспільному місці – у вестибюлі чи навіть на майдані. Вона досить компактна – одним натисканням на кнопку відкривається мийка, включається світло».

«П’ятий елемент» архітектора і дизайнера Кирила Єльчица – сплетіння з металевих труб, на кінці яких світяться лампи.

«П’ятий елемент тут – це енергія, яка живить основні чотири елементи – вогонь, воду, повітря і землю, – пояснює Кирило. – А далі я схематично зобразив, як отримати воду – якщо взяти холод і вологість. Якщо сухість і тепло – отримуємо вогонь. І так само все працює у зворотному боці – якщо взяти воду і повітря, то отримаємо вологість».

У побуті ж робота Кирила може використовуватись як елемент декору або ж як світильник, каже архітектор.

Умивальник у вигляді рушника – творіння Миколи Беруса. Особлива роль належить українській вишивці, вважає він.

«П’ятий елемент – це і є національний колорит. Є метал і є повітря – це умивальник та сушка для рук. Метал, штучний камінь, вода, повітря. І п’ятий елемент – національний колорит. Я стилізував український візерунок. Коли почав глибше займатися цією темою, виявилось, що рушник – це дуже глибокий символ, у білорусів це і оберіг – у  нього загортали дитину. А за орнаментом можна судити про значення рушника. Я зробив використав орнамент слобожанського мотиву».

Серед інших робіт – декілька варіацій на тему яблука, «дощова» кімната і модель туалету – де стіни заміняють телеекрани.

Фестиваль дизайнерів «Водопарад» проводиться у Харкові з 2001 року (тоді він ще мав назву «Мойдодир», а вже з 2003 року – отримав сучасну). Спочатку фестиваль проводили раз на рік, але  з 2012 року  його  організовують  раз на два роки.

Виставки фестивалю «Водопарад»  проходять у магазині сантехніки за адресою вул. Артема, 15.  Кращі роботи визначають відомі іноземні дизайнери та архітектори.

Фото автора

comments powered by HyperComments