«Шлях ріки» та кругообіг життя Володимира Оглобліна

Ольга Телипська  |  П'ятниця, 10 січня 2014, 11:45
На третій день Різдвяних святкувань в історичному центрі Харкова, в галереї сучасного образотворчого мистецтва «Костюринський провулок» відомий харківський фотохудожник запросив нас на відкриття персональної виставки «Шлях ріки».
«Шлях  ріки»  та  кругообіг  життя  Володимира Оглобліна

Фото автора

«Тисячі річок, тисячі доль тисячоліттями, обираючи свій шлях, збираються на повноводні річки, спрямовані в океан. Кругообіг води. Кругообіг життя», – саме таким духом  для Володимира Оглобліна просякнута первозданна природа.

Харківський митець завжди запрошує нас приєднатися до краси природної, його виставки – це нескінченний потік енергетики позитивної та первородної, незайманої, чистої та неосяжної. Складається враження, що Володимир Оглоблін у своїх експедиціях тонко відчуває саме те середовище, в якому опиняється. Його фотороботи – це завжди творчий катарсис, який очищує буття, очищує людину.

Експозиції Володимира Оглобліна – це завжди свято для Харкова та України. Як тонко підмітили гості  виставки, Харків – це місто, яким можна і потрібно пишатись, тому що тут живе Володимир Оглоблін, а не лише інстаграмовані перевертні …

    Володимир  Оглоблін 

  Фото з особистої сторінки фотохудожника  у  Facebook

 

 Для Оглобліна – «час – це ріка». Все тече ...  Як у «Великій Книзі Перемін», де побачивши тяглість часу і  життя, можна спробувати передбачити майбутнє або заглянути в світ за межами людського сприйняття».

 Назва виставки – «Шлях ріки» –  виникла майже відразу, як тільки фотохудожник глянув зверху на одну з  малопримітних річок Західного Сибіру: «Наче хтось спеціально закрутив русло річки, щоб їй самій було  складно прискорювати свій біг, свій плин крізь простір і час»,  -  говорить автор.

  Володимир Оглоблін чудове описав свої враження та натхненні моменти, які переповідати навіть якось і  не  личить: «Перебуваючи на березі якої-небудь невеликої тайгової річечки, навіть уявити не можеш, наскільки складним, звивистим буває її шлях від витоків до гирла. І перш, ніж її води зіллються з водами океану, (вона) напише свою історію життя. Довгу або коротку, але виключно свою, не схожу ні на яку іншу. Велика Лена (Елю–Ене), що бере початок на схилах Байкальського хребта і, спускаючись до океану, проробляє шлях  завдовжки в 4400 км. Пробившись крізь гірські хребти або протікаючи безкрайніми долинами, річка, шириною від  декількох метрів, розтікається на сотні кілометрів у своїй дельті. Прагнення і спокій, вічність і скороминущість – все можна побачити на її довгому шляху».

Направду, невимовно цінний фотографічний проект 2011 року «Життя великої ріки» подарував безліч прекрасних сюжетів, знятих у верхів'ях, середній і нижній течії Лени. Деякі фото увійшли до книги, але більшість з них, представлені тут, на виставці, вперше побачили світ.

Шлях ріки Лени, у якої чимало назв: Еваяха, Табьяха довгий та наче безкрайній.  Володимир Оглоблін його таки пройшов!

«Мало кому відома річка Хадутте, в’ється по безкрайньої тундрі Ямало-Ненецького автономного округу. Народившись в якому-небудь безіменному болоті або озері, вона сотні кілометрів протікає по плоскій поверхні і інший раз, здається, тече всупереч законам фізики знизу вгору. Навесні і на початку літа багато річки повноводні, але до осені міліють, втрачаючи природний приплив від танення снігу, дощів або мерзлоти. Тому оголюється мальовниче дно з химерною піщаної графікою, хитромудрим руслом або протоками води, що мають різні відтінки від синьо-блакитного до смарагдового. Зверху все нагадує нескінченний, неповторний орнамент, що викликає подив і захват. «Бог творив землю в захваті!» - ці слова Марини Цвєтаєвої найбільш точно пасують до побаченого і знятого в різний час, у різних місцях , але завжди з вдячністю Творцеві».

Виставка «Шлях ріки» триватиме до 30 січня 2014 року в галереї сучасного образотворчого мистецтва  «Костюринський провулок» (Харків, провулок Костюринський, 1, станції метро "Радянська"/"Історичний музей").

Довідка

Володимир Оглоблін – народився в Харкові в 1954 році. Навчався в школах  №  23, 44.

У  1980 р. закінчив історичний факультет Харківського університету, де вперше ( 1978 року) «доторкнувся» до фотографічного творчості.

У 1978 - 1989 рр. - «Аматорська» епоха; в 1990 - 2013 рр. - професійна робота в галузі художньої та рекламної фотографії (рекламне агентство «Ірис», м. Харків).

Член Спілок фотохудожників України (з 1989 р.), Росії (з 1994 р.). Лауреат вітчизняних і зарубіжних фотовиставок, конкурсів фотографії та Діап-зітів у містах  Харків, Київ, Львів, Рівне, Івано-Франківськ, Керч, Москва, Санкт-Петербург, Петрозаводськ, Рига, Тарту, Єкатеринбург, Прага, Гельсінкі, Лілль, Париж, Мюнхен, Нюрнбергг, Челефьорд (Норвегія).

 

 

comments powered by HyperComments