Чоловіча вишивка: півтисячі робіт майстра з Опішні виставлені в Харкові

Ніна Жаровська  |  Середа, 5 лютого 2014, 17:31
Полтавчанин Григорій Гринь виставив у Харкові свої вишивані роботи. Чоловік захоплюється вишивкою з дитинства.
Чоловіча вишивка: півтисячі робіт майстра з Опішні виставлені в Харкові

Візерунки ніжні і квітчасті – на рушниках, вишиванках, скатертинах та навіть краватках. Вишивані мотиви вигадує 75-річний Григорій Гринь. Чоловік не тільки малює ескізи, а й сам вміє вишивати.

«Я ж коли ходив посипати (на свята – ред.), то я заходив у хату, а там великі хати, у селі, обвішані рушниками, як музейні кімнати, а я тут з хлопцями зайду, посіяв, і дивлюся, треба бігти до другої хати, я бачу, хлопці вже у другій хаті а я ще дивлюсь на ці рушники», - згадує Григорій свої дитячі враження від полтавської вишивки.
Згодом чоловік став головним художником швейної фабрики «Полтавчанка».
«Було двадцять п'ять фабрик - там жінки були, а я один чоловік був. То зразу сміялися, а потім мене в приклад ставили», - розповідає  майстер. Вже в дев'яностих роках усі фабрики, в тому числі й «Полтавчанку», закрили. Чоловікові навіть не дали змоги забрати його численні ескізи й альбоми.
Григорій Гринь, майстер: «Я тоді став і задумався. Що ж це буде? Я робив – і нічого не лишилося. Я понад 30 років проробив на фабриці «Полтавчанка», і раптом альбоми попали, порозбирали, сліду зовсім не знайшов».

Після того чоловік малювати візерунки не припинив. Сподівається, що колись вийде цілий альбом чи навіть книга із його ескізами.
Роботи Григорія Гриня бачили в Болгарії, Польщі та Німеччині. Тепер черга дійшла й до Харкова. На виставку «…І вишите моє життя на ньому» майстер привіз понад півтисячі робіт – це ескізи та вже готові вишиванки, рушники тощо.


Подивитись на вишивку Григорія Гриня можна до 20 лютого в Обласному організаційно-методичному центрі культури та мистецтва (Харків, вулиця Пушкінська, 62).

Фото: Леонід Логвиненко, Facebook
 

comments powered by HyperComments