«Наче в храмі». Харківський художник створив «щоденник» з 20 картин

Ніна Жаровська  |  Середа, 5 лютого 2014, 22:38
Виставка художника Євгена Світличного має досить просту назву – «20 картин», проте кожне двометрове полотно митця розповідає власну історію, і в той же час усі картини можна скласти в одну величезну.
«Наче в храмі». Харківський художник створив «щоденник» з  20 картин

Виставка «20 картин» відкрилась у вівторок, 4 лютого, у харківському «ЄрмиловЦентрі». Автор картин,  художник Євген Світличний, працював над полотнами два роки. Кожен малюнок «складається» з геометричних фігур, і в кожній картині багато синього кольору.
«Куди ж його подіти, синій колір? – сміється художник. – Люблю його з дитинства, це в мене головний колір. Він пов'язаний зі світом – тим, що над головою, а не тим, що під ногами».


художник  Євген  Світличний  

Картини мають прості лаконічні назви. Ось, наприклад, «Чотири постаті».

Якщо скласти всі картини поруч, то вийде такий собі «щоденник» із єдиним сюжетом. Цей метод називається «живописне літописання».
«Живописне літописання – це великі щоденники, втілені у живописі. Тут ряд картин, вони одного формату. Кожна з них – сама по собі, і в той же час є складовою ряду з 20 картин. А ряд у свою чергу складає одну велику картину, наче в храмі», - розповідає художник.

До речі, це вже четвертий «щоденник» Євгена Світличного. Перший він створив за три роки – це була «Велика рукописна книга» (2005-2007 рік), потім були «Колекція» (2008-2009 рік) та «Апокрифи» «2010 рік).

Виставка «20 картин» триватиме у Харкові до 24 лютого. Подивитись на картини можна в «ЄрмиловЦентрі» (майдан Свободи, 4 - головний корпус ХНУ  ім. В.Н.Каразіна).

Довідка

Євген Світличний народився 1948 року в Литві у місті Каунас. Навчався у Київському державному художньому інституті. Живе й працює у Харкові.
3 1980-х років має персональні виставки в Україні та за кордоном. Картини Євгена Світличного зберігаються в Харківському художньому музеї, київському Музеї сучасного мистецтва, а також у приватних колекціях  України, США, Німеччини, Португалії, Болівії.

comments powered by HyperComments