Ірен Роздобудько в Харкові: ні слова про політику

Арсеній Троян  |  Субота, 22 березня 2014, 14:20
Сучасна популярна українська письменниця 21 березня зустрілась зі своїми читачами, поділилась з ними секретами творчості та поспілкувалась у майже домашній атмосфері.
Ірен Роздобудько в Харкові: ні слова про політику

На початку зустрічі пані Ірен запропонувала комусь із присутніх дати тему для обговорення, бо самій письменниці «нудно говорити про книги, які вже написані, цікавіше обговорювати те, що буде». Проте аудиторії книгарні було цікаво почути думку автора про свої твори, зокрема про «ЛСД» («Ліцей Слухняних Дружин»).  Авторка розповіла, що в основі цього роману — «спроба боротьби людини проти залежності, того, що диктує суспільство».

Говорячи про роман «ЛСД», пані Ірен відзначила, що сама не є «суспільно значущим письменником», усі події завуальовує, проте не цурається подати прихований «фактаж».
Протягом зустрічі, Роздобудько поділилась з присутніми секретами й особливостями творчості. З-поміж іншого письменниця зазначила, що в її, на перший погляд жіночій літературі, наявні чоловічі образи, оскільки їй завжди «цікаво було писати від імені чоловіка», а серед типажів найбільший інтерес становить «мужик», котрий «нічого не боїться».

Того вечора пролунало чимало запитань. Окрім уже зазначеного про роль чоловіків у творах Роздобудько («Чи буде цікавити «ЛСД» чоловіків?»), пані Ірен також питали про її редакторський досвід у журналі «Караван», який позитивно позначився на стилі написання, які книги в майбутньому заплановано екранізувати.

Цікавим було запитання про те, як відбувається сам творчий процес, на що авторка надала на диво досить чітку відповідь, використавши як приклад виникнення ідеї створення «Ґудзика». Відповідь звучала приблизно так: письменниця побачила в метро ґудзик і стала обдумувати його подальше «життя»: як він буде лежати на підлозі вагона, чи потрапить потім на смітник або лежатиме поряд із дохлим пацюками. Але відомо одне — «він ніколи не знайдеться». Пані Ірен радить надавати більше уваги життєвим дрібницям і «ніколи не втрачати ґудзиків».

Звичайно, Роздобудько не могла не сказати про важливі події, що відбуваються нині в Україні. Зовсім не вдаючись в політику, не вигукуючи  пафосних гасел, вона відзначила, що зараз відбувається «культурна революція, яку не спинити». Авторка це відчула на собі, оскільки на неї буквально посипались пропозиції щодо сценаріїв. «Канали відмовляються від російських пропагандистських фільмів, — сказала Роздобудько, — і зараз постає запитання: як отримати свій медіа-продукт?».

Також пані Ірен зазначила, що ця революція стартувала з «революції споживацтва» і відзначила конкурентоспроможність сучасної української літератури.

Насамкінець письменниця прочитала гумористичний уривок із книги «Все, що я хотіла сьогодні» про лікарню і розпочала роздавати автографи.

Фото автора

comments powered by HyperComments