Харківським школярам: Розповіді про «С.Е.К.С.» до Дня поезії

Іванна Тереховська  |  Понеділок, 24 березня 2014, 15:12
У Харкові 20 березня провели акцію проекту «Сучасне Епатажне Креативне Слово» («С.Е.К.С.»).
Харківським школярам: Розповіді про «С.Е.К.С.» до Дня поезії

До 23-ї гімназії міста завітали студенти та випускники Харківського національного університету ім. В.Н. Каразіна та Юридичної Академії  ім. Ярослава Мудрого, аби провести для школярів інтерактивне заняття про сучасних українських поетів. 

Куратор проекту філолог ХНУ  ім. В.Н. Каразіна Марина Амстиславська так пояснила доцільність акції: «Було б дивним, якби Слобожанщина, яка дала світові геній Павла Гулака-Артемовського, Григорія Сковороди,  Миколи Хвильового, Майка Йогансена, Сергія Жадана та цілі літературні угруповання ХХ ст. «ВАПЛІТЕ», «Гарт», «Плуг», «Червона Фіра» і нинішні - «Весло Слова», «Zacharpolis», «Бочка» - залишилася б осторонь загальнонаціонального проекту, започаткованого Всеукраїнською громадською організацією «Не будь байдужим!».

Згадаю тут слова Коїтіро Мацуура, генерального директора ЮНЕСКО з нагоди Всесвітнього Дня поезії: «Поезія — це найважливіше культурне явище, всеосяжна мова, що передає внутрішнє прагнення людини жити разом з іншими, і тим самим необхідна для зближення народів. Будучи відображенням і дзеркалом суспільства, поезія — головний засіб самоствердження і дієвий важіль творчості, прогресу та всезагального розвитку». Також ми хочемо спростувати негативні стереотипи стосовно «неповносправності» сучасної української літератури».

Проект у Харкові презентували місяць тому в книгарні «Є». Столична прем'єра «С.Е.К.С.» - «Сучасного Епатажного Креативного Слова» відбулася в лютому минулого року. Тоді знайомити школярів з сучасною українською літературою  взялися студенти-філологи київських ВНЗ. У представленні ініціативи взяли участь відомі українські музиканти Фагот і Фоззі (група "ТНМК"), Сашко Ярмола з гурту «Гайдамаки», співачка Галина Тельнюк.

comments powered by HyperComments