«Вікно у Дивосвіт»: в Харкові відкрилася виставка писанок

Юлія Гуш  |  Середа, 16 квітня 2014, 19:59
15 квітня в харківському Обласному організаційно-методичному центрі культури і мистецтва відбулося офіційне відкриття виставки писанок «Вікно у Дивосвіт».
«Вікно у Дивосвіт»: в Харкові відкрилася виставка писанок

На виставці представлено понад 600 робіт від 40 слобожанських майстрів, більшість яких є членами Харківського міського клубу писанкарства ім. А.П. Овчаренко. Експозиція складається з трьох блоків. У першому, де представлена символіка писанок, розкривається зміст традиційних символів. Наприклад, дерево життя в давнину вважалось віссю, що поєднує потойбічний світ та майбутнє. Це стрижень, за яким відбувається спілкування світів. Квітка символізувала чисті дитячі душі, які ще мають народитися на світ, чистоту помислів та дій. А рибка, давній символ життя та смерті, – здоров’я та родючість.

У другому блоці зібрані точні копії писанок з колекції видатного слобожанського етнографа М. Сумцова. В третьому – сучасні українські писанки, виконані в різних техніках орнаментації пасхальних яєць: різьблення, плетіння, декупаж, інкрустація по дереву, розпис на кераміці тощо. Там також представлені домоткані вироби з приватних колекцій О. Добровольської та Г. Ніколаєнко.

 

«На сучасному етапі писанкарство набуло розквіту, – розповіла Олена Шкуть, вчителька рисунка і писанкарства – якщо на початку 90-х був занепад, то наприкінці цей рух пішов вгору. Тому що розпочалося викладання писанкарства у школах, клубах, гуртках. Почали складатися різноманітні програми по писанкарству для середніх шкіл та гуртків. Дуже багато людей почало цим цікавитися. До нас приходять діти різного віку, щоб навчитися писанкарству. Приходять і їх батьки, яким також це цікаво. Я думаю, що якщо ми навчаємо писанкарству дітей – воно ніколи не умре

Виставка триватиме до 20 травня. 

comments powered by HyperComments