Георгіївські стрічки навпроти морських картин - художники "заговорили" про національне самовизначення

Ніна Жаровська  |  Середа, 23 квітня 2014, 19:53
Режисери, політтехнологи, художники та інші митці задумались над перетвореннями, які активно відбуваються в Україні впродовж останніх місяців. Свою підтримку та несприйняття до тих чи інших подій вони зобразили в картинах і плакатах.
Георгіївські стрічки навпроти морських картин - художники "заговорили" про національне самовизначення

Десятки робіт авторів із Києва, Івано-Франківська, Харкова, Криму та інших частин України зібрані в "ЄрміловЦентрі" у Харкові на виставці під назвою "СВОЇ".

Назва проекту пов’язана з тим, що всі його учасника тісно спілкуються між собою, а деякі є не тільки друзями, а й родичами, розповідає художник, учасник творчої групи "Нацпром" Микола Маценко. Власне він та його "колега по цеху", "нацпромівець" Олег Тістол є авторами більшості робіт на виставці.

Ще два роки тому "нацпромівці" зайнялись спільною роботою, яку планували потім  виставити. Проте вже на фініші – восени 2013 року, коли українці почали протестувати проти рішень влади, Тістол і Маценко зав’язали дискусію з іншими колегами – про самовизначення громадян України, самоідентифікацію.

"Ми в процесі як нація в цілому. Ми знаходимось у процесі формування української політичної нації. Українець нарешті перестає бути поняттям етнічним, а починає бути поняттям громадянства - тобто приналежність державі Україна, а не етнічне походження.  Нарешті Україна помічена, тобто це нікому не треба пояснювати, де це. Ніхто не питає - Це де - біля Росії? Зрозуміло, що Росія - це поруч з Україною", - усміхається Микола Маценко.

Малюнки на папері, м’ячеві чи бляшанці, відеонариси чи написи, які автори публікували на своїх сторінках у соцмережах – все це арт-об’єкти виставки "СВОЇ".

Побачити виставку "СВОЇ" можна у Харкові в "ЄрміловЦентрі" до 17 травня.

comments powered by HyperComments