В Харкові стартувала виставка «Обереги Слобожанського краю»

Юлія Гуш  |  Вівторок, 13 травня 2014, 20:14
13 травня в Харківському історичному музеї відкрилася тимчасова виставка, де були презентовані найвизначніші символи та обереги Слобожанщини.
В Харкові стартувала виставка «Обереги Слобожанського краю»

Серед експонатів можна було побачити пояси, сорочку, рушники, які, за старовинними віруванням, оберігали людину від хвороб та нещасть; віночок, традиційний дівочий оберег, який прикрашався 12 квітками та різнокольоровими стрічками, вплетеними у певному порядку; різноманітні оберегові композиції – ляльки-мотанки, домовик, тарілі, ложки, віник, підкова, виготовлені народною майстринею Н.Л. Акімовою.

Ці обереги – давні символи, коріння яких сягає глибини століть. В давнину люди вірили, що ці предмети здатні захистити від різноманітних бід та напастей, нечисті та злих духів, природних лих та катастроф. Вважалося, що оберіг має створити певне захисне поле між своїм власником та небезпекою і тим самим забезпечити йому захист. Кожен атрибут мав власну символіку. Мак символізував мир та спокій в оселі, дзвіночок або глечик – здійснення бажань, переплетіння лози – вірність, млин – рух та життя, підкова – добробут та любов, лелека – щастя тощо. Саме тому ці атрибути завжди виготовлялись власноруч зі світлими думками та найкращими побажаннями, аби вони мали відповідну силу.

 На сьогоднішній день техніка створення народних оберегів не залишається забутою. Це вже не тільки данина давній традиції. а й певна модна тенденція.  

comments powered by HyperComments