Пиши рукою Шевченка. На "озброєнні" користувачів комп'ютерів - новий шрифт

Ніна Жаровська  |  Четвер, 11 вересня 2014, 19:13
Українські дизайнери розробили шрифт, який повністю відтворює почерк письменника Тараса Шевченка. В онлайн-режимі цим шрифтом вже можна писати листи. А невдовзі шрифт Kobzar KS можна буде скачати й встановити на персональному комп'ютері.
Пиши рукою Шевченка. На "озброєнні" користувачів комп'ютерів - новий шрифт

Шрифт Kobzar KS, що повністю відтворює почерк поета, презентували у Національному музеї Тараса Шевченка.

Основою для нього стало факсимільне видання рукописної збірки творів "Три літа".

Над шрифтом працювали дизайнери Дмитро Растворцев, Лук’ян Турецький та Генадій Заречнюк. Шрифт адаптований як до кириличних, так і латинських літер. Нині Kobzar KS підтримує  близько 100 мов, має власні цифри, пунктуаційні та математичні знаки, дроби, також у нього інтегровані лігатури та орнаменти.

Цікавою розробкою дизайнерів стала і можливість писати деякі літери укількох різних варіаціях, як буває і у звичайному почерку людини. За словами розробників, така багатоманітність шрифту дає для його використання ще більше можливостей.

Вірші, написані Шевченком власноруч

За словами  директора Музею Шевченка Дмитра Стуса, сучасній українській культурі бракне технологічності.

"Kobzar KS – це один з тих поодиноких проектів, який враховує, що світ змінився", – зауважує він.

Невдовзі шрифт можна буде безкоштовно завантажити на офіційному сайті проекту, обіцяють організатори. Так само можна буде зробити постер або принт для футболки. А вже зараз шрифтом Kobzar KS в онлайн-програмі можна писати листи.

«За допомогою автентичного почерку Шевченка, тепер можна писати листи своїм близьким, коханим – і все це ніби робить нас ближчими до магії Генія, дотичними до нього особисто. Адже почерк, як кажуть психологи, має потужну енергію, а літери, написані від руки, несуть генетичну пам'ять. За ним можна дізнаватися навіть про характер людини. – сказав під час презентації Міністр культури Євген Нищук.

comments powered by HyperComments