Ігор Померанцев презентував книгу «Вільний простір»

Юлія Гуш  |  Четвер, 11 вересня 2014, 22:09
10 вересня в приміщенні Львівського католицького університету відбулася презентація книги радожурналіста Ігоря Померанцева «Вільний простір».
Ігор Померанцев презентував книгу «Вільний простір»

Захід відбувся в рамках 21 Львівського форуму видавців «Вільний простір» – книга автобіографічна. Її автор присвятив мистецтву радіожурналістики, її метафізиці, жанрам, технологіям та новаціям. Книга складається з 5 розділів, які передають різні іпостасі самого автора. Всі вони створюють портрет радіожурналіста, який і на службі залишається майстром ars akustika, вдумливим читачем, філософом вина, поетом-авангардистом та співрозмовником багатьох сучасних українських літераторів. Сама книга проілюстрована фотографіями Мілени Фіндайз та світлинами з сімейного архіву автора.

Сама презентація розпочалася з майстер-класу «Мистецтво радіо». За словами Померанцева, він має допомогти присутнім краще відчути книгу «Вільний простір». Померанцев розповів, що 1979 року, коли тільки розпочинав свою кар’єру на російській службі ВВС, до радіо ставився зверхньо. Це література була для нього потужним, значним явищем, а зовсім не радіо, новини чи журналістика

«Але в якійсь момент я відкрив для себе мову радіо, сенс якої можна звести до декількох речень, – розповів Ігор Померанцев, – по-перше, радіо – це все що звучить. Все це може стати радіо. По-друге, драматизм радіо, драматургія радіо – все це народжується зі зіткнення звуків. І це не обов’язково людські голоси. Це може бути звук вітру чи ревіння лева. Найрізноманітніші звуки стикаються, труться носами, дають один одному ляпаси. Так народжується драматургія радіо».

Він чимало повідав про специфіку своєї роботи на радіо. Завдяки його розповідям присутні мали змогу побачити радожурналістику не як певне ремесло, а як справжнє мистецтво. 

comments powered by HyperComments