Література та життя на тлі війни: журнал «Шо» презентував новий проект

Юлія Гуш  |  П'ятниця, 12 вересня 2014, 15:40
11 вересня у Львові журнал «Шо» представив проект «Східний фронт», який має на меті показати літературу та життя на тлі війни.
Література та життя на тлі війни: журнал «Шо» презентував новий проект

Захід відбувся в межах Львівського форму видавців. В ньому взяли участь Сергій Жадан (Харків) та Володимир Рафеєнко (Донецьк). Розпочалася зустріч з читання прози. Рафеєнко зачитав уривок з роману «Демон Декарта», Жадан – зі свого нового твору «Бігти, не зупинятися». Прозвучало чимало поезій. Поміж читаннями знайшовся час і для розмов. Більшою мірою вони стосувалися таких актуальних тем, як війна та мистецтво під час війни. Зокрема, мова пішла про таке відоме популістське гасло як «Услыште Донбасс».

«Сама ця фраза є фальшивою, – розповів Сергій Жадан, – якщо говорити відверто, мені здається, що Донбас і так весь час диктував Україні, принаймні останні три роки, що говорити і як слухати. Це і екс-президент, і донецька влада загалом. Коли я це говорю, я не маю нічого проти Донбасу як такого. За цими політичними акціями, за тим, що зараз відбувається, Донбас бачиться як щось таке монолітне та єдине. Але я переконаний, що це не так. Адже він є дуже різним, строкатим, неодноріднім. І розглядати його в чорно-білому контексті – це неправильно. І нечесно. Там дуже різні люди.»

Володимир Рафеєнко  в свою чергу розповів, що причина теперішньої ситуації на Донбасі частково криється в тому, що з самого його заснування люди мислились як певний прагматичний придаток до шахти чи промислового підприємства. В таких умовах власних культурних форм на Донбасі не виникло. А що до фрази «Услыште Донбасс», то вона, за його словами, «вигадана сволотою», особами, які не знають ні правди, ні совісті, ні людської гідності. 

comments powered by HyperComments