Малевич в етнічному виконанні: ескізи 100-річної давнини вишили художники

Ніна Жаровська  |  Субота, 27 вересня 2014, 22:46
Художники-авнгардисти Казимір Малевич й Олександра Екстер сто років тому створили серію ескізів для вишивки. Втілювали в життя малюнки народні майстри, проте за радянських часів колекція була втрачена. Сучасні митці відтворили за ескізами загублену колекцію.
Малевич в етнічному виконанні: ескізи 100-річної давнини вишили художники

Художники-авангардисти на початку 19 століття працювали разом із народними майстрами. Так, 1910 року княгиня Наталя Давидова відкрила майстерню "з відродження народного промислу" в селі Вербівка (нині - Черкаська область). Вона запросила керувати майстернею Казиміра Малевича та олександру Екстер. В майстерні працювали такі майстри як Євмен Пшеченко, Василь Довгошия і багато інших талантів. 

Поміщиця Анастасія Семиградова відкрила в селі Скопці (нині Кииївщина) майстерню "Кустарний пункт". Тут працювали такі відомі майстри як Анна Собачко-Шостак і Параска Власенко. Керувала майстрами художниця Євгенія Прибильська. Роботи, виконані в її майстерні, потрапили на виставку до Нью-Йорка і одразузавоювали симпатію глядачів. 

Під час революції частина робіт із обох колекцій була втрачена, інша частина була знищена за радянських часів. 

Сучасна художниця Тетяна Кара-Васильєва зацікавилась втраченими роботами і знайшла ескізи до них.

«Все почалося з фотографії подушки, яку я побачила в одного колекціонера в Нью-Йорку. Мене страшно вразило: на ній була вишивка за ескізом Казимира Малевича. Потім в різних колекціях і музеях Києва, Москви, Санкт-Петербурга ми з російським мистецтвознавцем Георгієм Коваленко знаходили ескізи з позначками «для Вербівки», - розповіла Кара-Васильєва.

Художниця запропонувала своїм колегам відтворити втрачену колекцію. Ідею втілили в життя Валентина Костюкова та інші художники Київського державного інституту декоративного-прикладного мистецтва і дизайну ім. М. Бойчука.

«З 2005 року ми детально вивчали кожен ескіз. Серія начерків Екстер відшитих художньою гладдю, яка прекрасно передає колорит саме її робіт. Картини Малевича виконані полтавської гладдю та іншими техніками на тканині, якій вже більше 100 років. Її подарувала нам разом із старовинним штапельних муліне Людмила Данилівна Соколюк. Робота над проектом триває», - згадує Валентина Костюкова.

Сюди увійшли 30 картин, з яких чотири - за ескізами Малевича і вісім - Екстер. 

Експозиція працюватиме в виставковому залі Художнього музею до 10 жовтня щоденно, крім вівторка, з 10.00 до 17.30.

Фото робіт із виставки дивіться в репортажі "СправжньоїВарти".

comments powered by HyperComments