В галереї «Мистецтво Слобожанщини» презентували фільм про Серафину Луї

Юлія Гуш  |  Четвер, 2 жовтня 2014, 17:04
1 жовтня в галереї «Мистецтво Слобожанщини» відбувся показ фільму режисера Мартена Прово, який розповідає про долю французької художниці, представниці наївного мистецтва Серафину Луї.
В галереї «Мистецтво Слобожанщини» презентували фільм про Серафину Луї

Фільму розповідає про найбільш значний період представниці примітивізму початку ХХ століття, коли її талант відкрив мистецтвознавець Вільгейм Уде. «Цей фільм про життя художниці Серафини, також відомої як Серафина з Санлісу, – розповіла Аліна Шелковіна, співробітниця галереї «Мистецтво Слобожанщини, – це автобіографічний фільм про її життєвий і творчий шлях. Тут режисер акцентував свою увагу на тому періоді життя, коли вона зустрічається з чоловіком, який надалі просуватиме її мистецтво. Він також був відомий тим, що просував творчість Пабло Пікассо. Це мистецтвознавець Вільгейм Уде».

«Фільм дуже красивий з естетичної сторони, – продовжила вона, – не даремно він отримав сім нагород на Французькій національній кінопремії «Сезар», зокрема за операторську роботу, за роботу художника та за музику до фільму. Ми можемо бачити, що фільм знятий в сіро-зелених тонах. Хоча творчість Серафини була досить таки яскравою. На наш погляд, вона частково перегукується з виставкою, яка зараз тут представлена. Бо її творчість здебільшого була присвячена природі, інтерпретації природних явищ, квітів і дерев».  

Серефина Луї в зазначений період працювала служанкою в будинках Санлісу. Навчилась малювати самотужки, надихнувшись церковними вітражами та релігійними лубочними малюнками. З 1932 до 1942 знаходилась в психіатричних клініках, в одній з яких померла від голоду під час режиму Віші. А вже з 1945 року її твори демонструвалися в колективних та персональних виставках у Франції, Німеччині, Швейцарії та США. 

comments powered by HyperComments