У галереї «Костюринський провулок» відкрилася виставка «ТОПХ VI»

Аріадна Скела  |  Четвер, 9 жовтня 2014, 19:19
Експозиція зібрала роботи авторів, які представляють Творче об’єднання професійних художників – ТОПХ. До складу цієї мистецької групи увійшли: Віктор Лисенко, Григорій Гамалей, Ігор Тужиков, Аліна Ілляш, Наталія Бегішева, Аліна Гармаш, Олександра Крилова, Поль Уєтс, Владислав Новаковський, Андрій Кремінський, Марія Титаренко, Сергій Радіонов, Тетяна Шендрик, Віолетта Терлига, Вікторія Мерзлякова.
У галереї «Костюринський провулок» відкрилася виставка «ТОПХ VI»

 

-              Це вже шоста виставка ТОПХ, розповідає галерист Геннадій Скуйбіда, - сьогодні тут зібралися як харківські митці, так і художники з Одещини, Дніпропетровщини та інших областей країни. Столицю Слобожанщини цього разу представляє 15 художників.

Особливість експозиції «ТОПХ VI» в тому, що вона не має певної назви. Всі картини виконані в різних жанрах. Є  тут і натюрморти, і пейзажі, і полотна в стилі «ню», і навіть анімалістичні роботи.

-              На експозиції представили свої роботи і професійні художники, і любителі, але всі вони разом – це Творче об’єднання художників. Середній вік автора – 27 років. Щодо жанрів, тут можна спостерігати і постсупрематизм, і реалізм, і постмодернізм, і авангардизм. Усі картини написані  олією на полотні, -  каже Геннадій Скуйбіда.

Засновником творчої групи митців є художник Віктор Лисенко. Саме він кілька років тому і організував такий захід.

-              «ТОПХ» як організаційна платформа існує з 2010 року. По суті, - розповідає митець  Віктор Лисенко, - тут мають можливість виставити свої роботи всі професійні художники та любителі, і не лише з  Харкова. Перша наша виставка «ТОПХ» проходила в галереї «Маестро», потім, коли її  не стало, ми і обрали для себе «Костюринський провулок».  У ті часи я, разом зі своїми колегами, намагався зробити все, щоб митці нарешті отримали своє власне місце, власний майданчик, де б могли презентувати свою творчість, незалежно від будь-яких політичних умов, чиновників та часу.

На експозиції в галереї «Костюринський провулок» художник Віктор Лисенко представив три роботи. Два натюрморти та полотно  під назвою «Яблука чи вино?».

-              Чому саме ці три роботи я обрав? Тому що поміркував, що до двох моїх нових натюрмортів за напрямом постсупрематизму гарно підійде картина «Яблука чи вино?».- Ділиться  Віктор Лисенко. -  Я працюю завжди практично в цьому напрямі.  Це такий стиль авангардного мистецтва, абстрактний геометризм, який виник на початку двадцятого століття, його засновником вважається К. Малевич.

А от  полотна  художника Григорія Гамалея – це вже зовсім інший стильовий напрям. Митець спеціалізується на імпресіоністичних пейзажах,  міських краєвидах та зображеннях церковної архітектури.

-              Для цієї експозиції я підібрав полотно під назвою «Церква Спаса на Берестовому», один харківський та кримський пейзажі. Взагалі я пишу не тільки в цих жанрах, у мене є також натюрморти. А ще зовсім нещодавно я опанував історичну тематику, на це вплинули події майдану, - каже Григорій Гамалей.

Виставка картин в галереї «Костюринський провулок» триватиме до 16 жовтня 2014 року.

 

comments powered by HyperComments