У незалежному культурному центрі «Indie»розповіли про акустичні ілюзії (фото)

Юлія Гуш  |  Неділя, 9 листопада 2014, 19:04
6 листопада в незалежному культурному центрі Indie пройшла відкрита лекція під назвою «Звукові ілюзії чи як обманути свій слух».
У незалежному культурному центрі «Indie»розповіли про акустичні ілюзії (фото)

Захід відбувся в рамках проекту ГО «Майдан Моніторинг» «Вільний університет», який регулярно проводить науково-популярні лекції для широкого кола охочих. Цього разу в ролі лектора виступила аспірантка Інституту радіоелектроніки Тетяна Рохманова.

«Сьогодні ми нарешті дійшли до фізики, про яку також можна розповідати дійсно цікаві речі, – розповіла Оксана Середкіна, координаторка проекту «Вільний університет», – цього разу в нас лекція присвячена акустичним ефектам та ілюзіям. Всі ми знаємо про зорові ілюзії, але мало хто знає про звукові ефекти. Всі наші органи відчуттів як побудовані? Ми бачимо і чуємо не те, що є насправді, адже наші органі відчуттів працюють як детектори. Потім мозок обробляє цю інформацію, перетворює її. Насправді те, що ми бачимо і чуємо – це вже проходить крізь наш мозок не безпосередньо. Саме з цього випливають дуже різні ефекти і ілюзії».

Що дана лекція, що попередні виступи є цікавими та пізнавальними не тільки для обізнаних слухачів, але і для тих, кому у своєму житті ніколи не доводиться стикатися з даним предметом.

«Я почну це з тону Шепарда, – розповіла Тетяна Рохманова, – це така послідовність, яка ніколи не закінчується. Людині здається, що триває вічно. Але насправді це ілюзія. Просто наш слуховий апарат не може розпізнати та зрозуміти, що насправді звуки обманюють нас. Вони не підвищуються. Власне, ті ілюзії, про які я буду розказувати, вони пов‘язані в якомусь плані з психологією, з тим, як ми сприймаємо звуки і як поєднані візуальні зображення зі звуками такого плану».

 

comments powered by HyperComments