У Спілці письменників відзначили переможців конкурсу есеїв «Поборник душевного миру» (фото)

Юлія Гуш  |  Неділя, 9 листопада 2014, 19:53
8 листопада в приміщенні Харківської спілки письменників України відбулося відзначення переможців конкурсу есеїв «Поборник душевного миру», приуроченого до 220-річчя від дня смерті Григорія Сковороди.
У Спілці письменників відзначили переможців конкурсу есеїв «Поборник душевного миру» (фото)

Конкурс був організований Національним літературо-меморіальним музеєм Григорія Сковороди та Національною спілкою письменників України. У ньому взяли участь люди різного віку, серед яких були як новачки, так і досвідчені автори. Географія цього конкурсу доволі широка: свої роботи надсилали не тільки мешканці Харкова та області, а й з Хмельницька, Луцька, Запоріжжя, Житомира, Макіївки, Ніжина, Кривого Рогу тощо.

«Цей конкурс став одним з таких надзвичайно цікавих заходів, який показав нашу любов до Григорія Сковороди і водночас наші роздуми про те, як ми можемо досягнути душевного миру в цей надзвичайно складний час, – розповіла Олена Рибка організаторка заходу, – він заповідався як такий, що зможе гідно відзначити день пам‘яті Сковороди. 9 листопада ми відзначаємо 200 років з дня його смерті. Але водночас ми розуміємо, що конкурс стане традиційним. Вже сьогодні ми отримали нові есеї. Одна жінка з Дніпропетровська написала: «Я сподіваюсь, що конкурс буде тривати. Тому надсилаю вам свої розуми».

«Я брав участь не як учасник конкурсу, а як запрошений гість, – повідав бандурист Назар Божинський, – тому що я представник традиційного кобзарства, а твори Сковороди часто використовувалися кобзарями. Це данина вшануванню його пам‘яті. Тому я прийшов сюди».

Усього в конкурсі взяло участь 27 осіб. Перше місце здобув есей члена Спілки письменників Марини Брацило, яка трагічно загинула минулого року. «І Людмила Федорівна Брацило надіслала нам її тексти і сказала, що можливо, її роздуми так само будуть в нагоді, – розповіла Олена Рибка, – і журі однозначно присудили цьому тексту перше місце. Це як поєднання світу живих та світу вічно живих. Бо всі ми відходимо, але наші души вічні».

З словами Олени Рибки, всі есеї згодом будуть надруковані в спеціальній збірці. Вона має вийти до дня народження Григорія Сковороди, який відзначається 3 грудня.  

comments powered by HyperComments