В Спілці письменників відзначили ювілей харківського футуризму (фото)

Юлія Гуш  |  Четвер, 20 листопада 2014, 16:46
19 листопада в Спілці письменників відбувся літературний вечір присвячений 100-річному ювілею харківського футуризму.
В Спілці письменників відзначили ювілей харківського футуризму (фото)

У заході взяли участь Володимир Брюґґен, Ніна Виноградова, Андрій Краснящих, Михайло Красіков, Ростислав Мельників, Ігор Оржицький, Володимир Старіков, Юрій Цаплін, Сергій Шелковий та інші.

«Попри те що Харків познайомився з футуристами в 1913-му, тільки наступного року в місті з’явилися перші його зразки, – розповів Ростислав Мельників, – це, зокрема, видання «Лірень», до якого доклав зусилля Микола Асєєв. Взагалі це цікаве було середовище, цікаві люди: Асєєв, Божидар, Пєтніков, Маяковський, а з художників – Єримілов та Косарєв».

Виступальники декламували вірші та розповідали маловідомі для широкого загалу факти з біографії відомих футуристів. «Можна сказати, що Харків став столицею і російського, і українського футуризму, – зазначив Ростислав Мельників, – бодай тому що тут починав свою діяльність Микола Асєєв, тут народилися брати Бурлюки. Зрештою російський футуризм поставав на естетиці усного українського слова. А вже як місто українського футуризму Харків постав 1921 року. Михайль Семенко заснував тут ударну групу поетів-футуристів. Але сама історія харківського футуризму починається з 1914. Чим особливий харківський футуризм? Він цікавий передусім тим, що він виник на пограничній зоні поміж українською та російською стихіями. А футуризм – це передусім експеримент».

comments powered by HyperComments