Надія Корабльова прочитала лекцію про українську ідентичність

Юлія Гуш  |  П'ятниця, 28 листопада 2014, 14:09
27 листопада в межах «Тижня української філософії» відбулася лекція докторки філософських наук, професорки Надії Корабльової під назвою «Українська ідентичність як соціальний конструкт»
Надія Корабльова прочитала лекцію про українську ідентичність

«Українська ідентичність як проблема тотожна іншим ідентичностям, – розповіла Надія Корабльова, – зрозуміло що тільки в добу Модерну ця проблема могла постати. До цього людина не сумнівалася в своїй ідентичності, ні в національній, ні в релігійній. Хоча, мабуть, інколи траплялася і плаваюча ідентичність. А що стосується сучасності, то ці проблеми особливо загострилися в контексті глобальних проблем сьогодення».

«Що стосується української ідентичності, то її особливістю є те, що завжди інтелігенція, еліта стимулювала її розвиток. Можна сказати, вона вносила це в народ і намагалася підпорядкувати своїй ідеї». Про це свідчить культурна та освітня історія. Протягом століть встановлювались різні пріоритети серед елементів національної ідентичності, значимість котрих з часом змінювалася. Наприклад, в ХIV – першій половині XVII століття вона ототожнювалась з європейською, а в часи творення російського Просвітницького проекту – з російською. При чому найбільш суттєве значення мав не географічний, а культурний і соціальний простір.

«Мабуть, сучасна українська ідентичність має найбільше значення в протистоянні так званому «русскому міру», – заначила професорка, – а що стосується української ідентичності, то, на мою думку, українцями є всі ті, хто проживає в Україні. Хто ідентифікує себе з цією спільнотою. Якщо сьогодні говорити, то це побудова громадянського суспільства. І тут відмінність Першого і Другого Майдану для мене очевидна. Перший Майдан орієнтувався на персоналії, на Ющенка як лідера. Другий Майдан вже не орієнтувався на лідерів і персоналії. Це було громадянське суспільство в своєму зародку, яке утворювалася і висувало свої вимоги до влади. В цьому плані це було щось абсолютно нове».

 

 

comments powered by HyperComments