В Муніципальній галереї презентували антологію «Образ, тіло, порядок» (фото)

Юлія Гуш  |  П'ятниця, 6 березня 2015, 11:52
5 березня в арт-підвалі Харківської муніципальної галереї відбулася презентація антології «Образ, тіло, порядок. Гендерні дослідження в міждисциплінарному спектрі».
В Муніципальній галереї презентували антологію «Образ, тіло, порядок» (фото)

Захід проходив рамках «Тижня жіночої солідарності». Антологія «Образ, тіло, порядок» являє собою міждисциплінарну збірку академічних та есеїстичних текстів на гендерну тематику. До антології ввійшли переклади статей з філософії, історії медицини, економіки, психоаналізу, кінознавства, юриспруденції та історії мистецтва.

Катерина Міщенко, редакторка незалежного видавництва «Медуза»: «Сама ця назва говорить про те, що в ній піднімаються дуже різні питання та дуже різні аспекти. Це антологія статей з різних дисциплін – з архітектури, медицини, економіки, психоаналізу, мистецтва, філософії… Але всі вони об’єднані тим, що намагаються проаналізувати якісь явища через гендерну оптику. Що це означає? Що вони звертають увагу на певні нерівності, які існують в суспільствах чи системах мислення. І на нерівності чи відмінності між чоловіками та жінками. Це такий специфічний погляд на речі, які видаються нам звичними».

Юстина Кравчук, культуролог, учасниця Центру візуальної культури: «Я хотіла б звернути увагу на те, що більшість статей було видано за кордоном в 90-х – на початку 2000-х років. Тобто вони репрезентують собою досить таки нові підходи в гуманітарних науках. І дуже важливим є, на мій погляд, аспект міждисциплінарності, на якому базується ця антологія і підбір текстів. Оскільки на перетині цих дисциплін певною мірою збагачуються концептуальні апарати однієї дисципліни та іншої. Тобто, коли у філософію залучається поняття гендеру, це якимось чином збагачує апарат філософії та, з іншого боку, апарати гендерних досліджень».

Що стосується цільової аудиторії цієї антології, то вона призначена в першу чергу для тих, кому цікава будь-яка з представлених тематик – будь то філософія, історія медицини чи економіка. 

comments powered by HyperComments