Оксана Забужко: «Всі ми живемо вміщеними всередину абсолютно графоманського детективу»

Юлія Гуш  |  Четвер, 3 вересня 2015, 15:22
2 вересня в межах поетичного туру «Meridian Czernowits-2015» в актовому залі ХНУ ім. В.Н. Каразіна відбулася зустріч з Оксаною Забужко.
Оксана Забужко

Українська письменниця та поетеса зачитала власні твори та переклади віршів зарубіжних авторів. Так як зустріч пройшла у формі діалогу, вона також відповідала на запитання аудиторії. Крім того, Оксана Забужко поділилася власними поглядами стосовно Харкова та його культурного життя. Наприклад, вона висловила своє захоплення харківською архітектурою:

«Для мене Харків є найяскравішим палімпсестом, – розповіла письменниця, – де здобутки тієї неймовірно яскравої, потенційно багатої, несамовито наснажливої, однієї з найяскравіших в тодішній Європі авангардових культур були залиті в бетон. І дуже цікаво дивитися як через бетон цієї примусової непам’яті все ж таки пробивається зелена трава. І я вірю в незнищенність ідей. Я вірю в незнищенність сотвореного. Тому я переконана, що з Харковом не станеться нічого лихого».

Не пройшла вона повз нещодавніх подій в Києві, які сколихнули всю країну. «Вам краще знати, як все було і що ви переживали минулої весни. А вчора стартувала «русская осєнь», яка, очевидно, буде вестися в режимі таких диверсій, терактів, загадкових та мутних на вид провокацій. Це сценарії, котрі будуть призначені розхитувати, деморалізувати суспільство, збільшувати в ньому напругу. Класичні ГеБешні тактики так званої гібридної війни, яка сьогодні є війною спецслужб. Всі ми живемо вміщеними всередину абсолютно графоманського детективу, який імперія намагається втілити в глобальному масштабі. В першу чергу за наш український рахунок».

comments powered by HyperComments