До ювілею Гончаренка: в Харкові відбувся концерт традиційної кобзарської музики

Юлія Гуш  |  Четвер, 22 жовтня 2015, 12:07
21 жовтня в Харкові пройшов кобзарський концерт, приурочений до 180-річчя з дня народження Гната Гончаренка.
До ювілею Гончаренка: в Харкові відбувся концерт традиційної кобзарської музики

«Цей концерт продовжує низку заходів з відзначення 180-ліття з народження Гната Гончаренка, харківського кобзаря, – розповів бандурист Назар Божинський, – ми вже навесні робили такий концерт і восени, як завжди, після Покрови в Харкові ми відзначаємо кобзарським концертом день народження Гната Гончаренка».

Концерт був організований Харківським Кобзарським Цехом та Фондом національно-культурних ініціатив імені Гната Хоткевича. В ньому взяли участь музиканти з різних областей України. Це, зокрема, Олександр Тривус з Рівненської, Святослав Силенко з Києва, Ярослав Крисько зі Львова. Харків та Харківську область представляли Андрій Ратибор-Барсук, Іван Стихівничий, Назар Божинський, брати Черемські. Також на концерт був запрошений харківський гурт «Муравський шлях».

«Гнат Гончаренко особисто для нас важливий тим, що він вважається пра-панотцем всіх тих, хто зараз грає на традиційні бандурі, – продовжив Божинський, – тому що Георгій Ткаченко, художник, від якого більшість перейняла традицію народної гри на бандурі, вчився в Деревченка. А сам Деревченко – в Гончаренка. І відповідно цей стиль гри: більшість репертуару взято за основу саме від Гната Гончаренка. Окрім традиційних кобзарювань, ми проводимо ще ці осінні концерти. Ну а Гнат Гончаренко – це для нас дужа значна постать». 

comments powered by HyperComments