«Небо. Кручі. Провалля. Вода» в світ вийшла нова збірка віршів Василя Стуса (фото)

Юлія Гуш  |  П'ятниця, 30 жовтня 2015, 11:41
29 жовтня в харківській книгарні «Є» пройшла презентація книги Василя Стуса «Небо. Кручі. Провалля. Вода».
«Небо. Кручі. Провалля. Вода» в світ вийшла нова збірка віршів Василя Стуса (фото)

До збірки увійшли вірші, статті, переклади та листи, які вважаються найбільш знаковими для художньо-естетичного світогляду Василя Стуса. «Тут мова не іде про поезії певного періоду, – розповів Дмитро Стус, – це одне з перших видань, яке не має не меті ні популяризацію, ні надання якоїсь просвітницької інформації. Це швидше книжка для молодшого покоління, яке готове сприймати важкі тексти. Там зібрані ті тексти, які я вважаю найбільш знаковими для Василя Стуса». Він зазначив, що під час укладання цієї збірки свідомо відмовилися від орієнтації на просвітницький підхід, як це було з попередніми.

За словами Дмитра Стуса, ця книга в першу чергу орієнтована на молодь: «Чому на молодше покоління? Я взагалі вважаю, що в нашій країні варто орієнтуватися тільки на молодше покоління. Старшому просто не цікаво, за винятком окремих персоналій. Ще не було подібної книжки подібного формату. І коли до 30-ліття з дня смерті Стуса мені запропонували укласти цю книжку, я погодився».

Назва для цієї збірки була обрана невипадково. Вона походить він назви вірша, написаного 1962 року в Донецьку. За словами Дмитра Стуса, цей вірш став для поета символічним.

comments powered by HyperComments