Як працювати ЗМІ під час конфліктів, розповіли експерти Egalite International

Тетяна Зарубіна  |  Четвер, 21 квітня 2016, 23:56
Яку роль грають ЗМІ у соціальних конфліктах? У кого варто брати інтерв’ю під час війни? Як медіа висвітлюють конфлікт на Донбасі? В Харкові експерти презентували ініціативи, які спрямовані на висвітлювання конфліктів в ЗМІ.
Як працювати ЗМІ під час конфліктів, розповіли експерти Egalite International

«Історичний досвід показує, що в будь якому конфлікті медіа грають три ролі: формування думки міжнародної спільноти, розпалювання внутрішніх конфліктів і каталізація насильства, а також формування підґрунтя для примирення. Нажаль, конфліктологія знає безліч прикладів «успішного виконання» двох негативних ролей, а ось третя очевидного зразку досі немає», – сказала під час своєї презентації Роль СМИ в конфликтах експерт-конфліктолог Egalite International Тетяна Виговська-Каменко.

Для зменшення конфліктного потенціалу на рівні суспільства дій одного журналіста чи ЗМІ недостатньо. Виходом з ситуації може стати редакційна політика, яка містить конфлікт-чутливі засади, а також координація гравців медіа-ринку, які приймуть ці правила. Проте, в українських реаліях, де переважна більшість ЗМІ належить приватним особам, такий варіант вирішення проблеми не спрацює.

Під час фахової дискусії кожен присутній журналіст мав змогу поділитися своїм досвідом у вирішенні міжетнічних та військових конфліктів.

Громадська організація «Egalitée International» – це професійна команда політологів та конфліктологів, яка має 15-річний досвід практичної роботи в конфліктах на пострадянському просторі, в тому числі у медіа-сфері. Експерти організації були визнані дослідницькими організаціями Великобританії, Інститутом відкритого суспільства (Будапешт), а також почесну грамоту Французького уряду в 2015 році за вклад у розвиток практичної конфліктології та політології.

Проект Лабораторії конфлікт-чутливості для журналістів реалізується за підтримки Чорноморського трасту регіональної співпраці Фонду Германа Маршалла США.

comments powered by HyperComments