«Бабине літо». Як дитина сприйматиме негаразди дорослих? (фото)

Юлія Гуш  |  Середа, 27 квітня 2016, 22:28
У харківській книгарні «Є» відбулася презентація нової книги Марка Лівіна «Бабине літо», в якій через світосприйняття дитини розкривається тема батьківського розлучення.
«Бабине літо». Як дитина сприйматиме негаразди дорослих? (фото)

Головний герой «Бабиного літа» – 10-річний хлопчик Ждан, чиї батьки вирішили розлучитися. Цю визначальну подію в житті своєї родини йому ще потрібно осмислити через призму власного, ще дитячого світобачення. «Книга «Бабине літо» – це спроба поговорити про розлучення, – зазначив Марк Лівін, – про те, як насправді вибір двох дорослих людей впливає на життя дитини і як вона намагається з ним жити. І дати йому раду, якось розібратися в ньому і навіть допомогти батькам. Книга з самого початку була дорослою. Вона планувалася в іншій редакції. Але потім ми порадились з пані Світланою Скляр, редактором видавництва. І зрозуміли, що краще прибрати «дорослу» частину і зробити її виключно дитячою».

«Цю книжку можна порівняти з книгою Шмідта «Оскар та рожева пані», – розповів Ігор Зарудко, модератор заходу, – чому? А тому, що тут йдеться про хлопчика та пишеться від його імені. Але тут є трагедія розлучення. І в Шмідта вона також є, тільки іншого плану. Там трагедія хвороби. Але, в принципі, це все в одному полі».  

Марк Лівін зачитав уривок з розділу під назвою «Кольори». Саме там перед читачем спочатку постає безтурботне дитинство головного героя в селі поруч з бабусею та дідусем, його наївні роздуми щодо подарунку для мами, який неодмінно мусить її потішити. Проте він дізнається, що батьки вирішили розлучитись. Тоді стає зрозуміло, що життя після такого обов’язково зміниться.

«Ігор сказав, що там мало веселого, – зазначив письменник, – мало чогось дуже позитивного. Але для мене ця книга – суцільний позитив. Тому що людська свідомість працює таким чином, що ми не пам’ятаємо тривалий час щось погане. Особливо якщо це стосується дитинства. У нашій голові завжди (принаймні, в мене самого) складається так, що ми запам’ятовуємо виключно якійсь найдобріші та найяскравіші моменти».

Марк Лівін підкреслив, що незважаючи на те, що книга позиціонується як дитяча, вона розповідає про дорослі проблеми. І про те, яким чином їх можна вирішити. Безпосередньо, нічого не ускладнюючи, зводячи все до простих сторін і знаходячи між ними баланс. «Ця книжка про те, про що я в реальному світі ніколи не зможу сказати, – зазначив він, – а книга дозволяє це зробити. І в цьому полягає її «додана вартість»».

comments powered by HyperComments