У травні відкриється новий арт-простір. Організатори просять допомоги харків’ян

Вівторок, 3 травня 2016, 13:23
Арт-об'єкт, аналогів якому немає в світі, буде розташовуватися на території заводу імені Малишева.
У травні відкриється новий арт-простір. Організатори просять допомоги харків’ян

Це стверджують автори проекту — ініціативна група QTINI-crew. Величезний простір колишнього цеху — 60000 квадратних метрів — зможе приймати концерти, виставки і навіть містити музей, повідомляє «Вечерний Харьков».

Офіційно державне підприємство «Завод імені Малишева» засновано в 1895 році як паровозобудівний завод. Але корпус заводу, в якому планується облаштувати арт-простір, ще старіший — його звели в 1803 році, коли Харків був маленьким містечком з населенням близько десяти тисяч чоловік, і місце, де знаходився тоді завод, було далеко за містом.

Організатори розраховують, що арт-завод «Механіка» буде більш відкритим і вільним простором, ніж функціонуючі в місті клуби або такі гіганти, як Палац спорту і ККЗ Україна.

Територію арт-заводу розділять на кілька зон: в одній буде велика концертна площадка з баром, в іншій — хостел, в третій — парк під дахом. На території заводу відведуть місце під музей, а в майбутньому планують проводити виставки.

Експонати збирають серед знайомих. Поповнилася колекція знайденим під час розчищення території. Зокрема, першою табличкою з назвою заводу і пляшками столітньої давності.

«У багатьох вдома є цікаві речі: хтось щось майструє своїми руками, хтось колекціонує. Але все це лежить десь в гаражі або на полицях, і ніхто цього не бачить. А нам такі речі цікаві», — розповідає співорганізатор проекту арт-завод «Механіка» Едуард Евдокіенко. За раритетні речі організатори готові дарувати квитки на майбутні концерти.

Реконструкцією ініціативна група займається переважно власним коштом. Господар території допомагає грошима, але хлопці все одно потребують інвесторів і спонсорів, оскільки масштаби ремонтних робіт колосальні. З квітня ентузіасти почали виходити на суботники по вихідним, щоб очистити територію.

«Кожні вихідні ми збираємося о 10:00 - 11:00. Люди приходять, допомагають. Але робочі руки все одно дуже потрібні. У минулі вихідні ми розчищали територію навколо заводу — там все сильно заросло», — ділиться Едуард Евдокіенко.

Першочергове завдання — зробити простір придатним для облаштування (закінчити ремонтні роботи). Але для цього потрібно спочатку підготувати саму будівлю. Оскільки простір буде під дахом, планується, що він буде функціонувати цілий рік.

«Ми вже запланували перший арт-фестиваль на арт-заводі «Механік» — з 1 по 5 червня. Це буде щорічний фестиваль мистецтва, стріт-арту, де скульптори, декоратори, художники і багато інших творчих людей зможуть розкрити себе», — каже співорганізатор проекту арт-завод «Механіка» Єва Назаренко.

Офіційне відкриття арт-об'єкту заплановано на травень цього року. Організатори планують запустити першу площадку — концерт-хол з баром і коворкінгом.

comments powered by HyperComments