Ніч музеїв-2016. Оприлюднено програму заходів у Харкові

Середа, 4 травня 2016, 18:51
Восьмий раз місто приєднається до всесвітньої акції «Ніч музеїв». Культурні інституції до 21 травня підготували додаткові заходи.
Ніч музеїв-2016. Оприлюднено програму заходів у Харкові

Вперше «Ніч музеїв» в Харкові відбулася в 2009 році. Ініціатива виходила від Муніципальної галереї. Про традиції цього заходу в світі і Харкові, а також програмою на 2016 рік розповіла .

«У першій Ночі музеїв у Харкові брала участь тільки муніципалка. Так вийшло, що ми спілкувалися з Гамлетом Зіньківським, і він розповів про ідею зробити перфоманс «24 години на табуретці», але потрібно було, щоб галерея працювала вночі. Час проведення перфомансу збігся з всесвітньої акцією Ніч музеїв, а в Харкові ще ніхто подібного не влаштовував, тому ми сказали Гамлету: «А давай відзначимо Ніч музеїв і проведемо твій перфоманс одночасно», — розповіла «Восточному Дозору» організатор проекту Марина Конєва.

Проект пройшов успішно. Люди вночі приходили перевірити, чи художник все ще стоїть на табуретці.

«На наступний рік ми подумали, що якщо запросити друзів, буде ще цікавіше. І тоді ми покликали колег. У Європі в Ночі музеїв беруть участь виставкові зали, музеї, галереї. Ми намагаємося дотримуватися цих рамок. Не розширюємося більше, тому що кожен раз до ініціативи хочуть приєднатися багато: театри та інші заклади, не пов'язані з виставковим простором. Ми відмовляємо, бо сподіваємося, що з часом запустимо інший проект — Ніч культури», — повідомила організаторка.

Вона поділилася побоюванням, що інакше Ніч музеїв «зітреться». «Ніч» спрямована на те, щоб показати, що музей — це не консервативний майданчик, де може бути представлена ​​цікава програма. Місія акції — стимулювати глядача, який не готовий піти в музей, зайти туди», — зазначила Марина Конєва.

Організатори наполягають: Ніч музеїв — не розважальна програма, а в першу чергу, культурна. 

comments powered by HyperComments