Подолати Станіславського. Майбутнім акторам пропонують більше самостійності

Понеділок, 30 травня 2016, 12:48
Харківська державна академія культури (ХДАК) вдруге поспіль провела фестиваль театрального мистецтва «Театр майбутнього».
Подолати Станіславського. Майбутнім акторам пропонують більше самостійності

До участі запрошують профільні вищі навчальні заклади, театральні коледжі, училища культури і мистецтва, ліцеї й експериментальні театральні студії. Співорганізатор фестивалю, викладач кафедри театрального мистецтва ХДАК Володимир Гориславець займався відбором робіт. Він об’їздив усі ліцеї, школи, студії та дивився їх вистави, які претендували на участь.  

«Проблема перед нами стоїть така: як і раніше, система освіти, підготовки актора не виходить з кола радянського розуміння про Станіславського. Ми хочемо розширити, щоб різні школи увійшли, щоб актор міг познайомитись з ними і самостійно обирати, в який бік йому йти», — каже викладач.

Задуманий фестиваль як тиждень відкритих дверей, щоб діти, які планують вступати на театральні спеціальності, могли познайомитися з роботами студентів, а ті, в свою чергу, — з творчістю старших і молодших колег по обраній професії.

«Фішка цього фестивалю — День самостійних робіт. З одинадцятої ранку до 18 годин йшли роботи, в яких не приймали участь режисери, педагоги. Три з них були зіграні, поставлені та написані виконавцями. Претендентів передивлявся Борис (декан факультету театрального мистецтва ХДАК Ігор Борис, — авт.), когось забракував, а ці пройшли. Я не передбачав, що це спрацює. Тексти чудово написані, публіка жваво реагувала», — поділився співорганізатор.

За сім днів відбулося 17 показів. Серед них — і класичні драматичні, і авторські моновистави, і експериментальні перформанси, і лялькові вистави. Зокрема, «Лисий лев» від театру «Тамія».

«Наш спектакль мотивуючий. Лев втрачає волосся, але знаходяться ті, хто надає його життю нового сенсу. Мені б дуже хотілося показати цей спектакль тим, у кого таке трапляється — і дорослим, і дітям. Там герої різного віку, підіймаються різні теми. Спектакль доволі камерний і мобільний — куди покличуть, там і буде. Ми б із задоволенням грали б і грали його», — розказала режисерка і актриса театру «Тамія» Олена Авдєєва.

В рамках ІI Фестивалю театрального мистецтва «Театр майбутнього» також провели майстер-клас «Фізичний театр: імпровізація, перформанс», конкурс читців «Білі конвалії» та круглий стіл «Традиції і новаторство в сучасному театрі і кіно».

«Це другий фестиваль і його слабке місце — це час проведення. Напередодні сесії педагоги неохоче відпускають студентів. У профільних навчальних закладів також кінець року. Вони змогли прийняти участь, але допомогти з організацією, як минулого року, — ні. Другий момент: необхідно, щоб організаційна робота була розподілена. Тоді б, скажімо, за певний фестивальний день відповідав би один курс. Вони могли б зайнятися і організацією глядача. Це було б не складно, тому що не порушується увесь навчальний процес. Команди у нас поки немає», — зазначив Володимир Гориславець.

Наступного року святкуватимуть ювілей з дня народження Леся Курбаса, тому у планах організаторів зробити «Театр майбутнього» у розширеному масштабі. Фінансування намагатимуться отримати з міського бюджету.

Додані світлини — з перформансу учасників фестивалю — Лабораторії тілесних образів — під назвою «Памфлейти. Після прочитання спалити». Фотограф — Павло Льоушкін.

comments powered by HyperComments