По місцям Зінаїди Серебрякової. Пам’ять та мистецтво

Четвер, 9 червня 2016, 16:38
У Харківському художньому музеї пройшло відкриття виставки під назвою «По місцям Зінаїди Серебрякової: Гайдари».
По місцям Зінаїди Серебрякової. Пам’ять та мистецтво

Виставка була організована Неформальним товариством друзів Зінаїди Серебрякової. На ній презентовані роботи, створені у межах пленеру «По місцях Зінаїди Серебрякової», який відбувся минулого року в селі Гайдари Зміївського району. У ньому взяли участь художники з України, Франції та Польщі. А до цього подібні заходи проходили в селі Нескучне, де колись народилася та мешкала знаменита художниця. «Пленер проходив на її батьківщині, – розповів Михайло Красиков, – і це Нескучне, як вам відомо. Але нам хотілося простежити, де ще є слід художниці на Слобожанщині. Звісно, нам було добре відомо, що в 1917 році її чоловік забрав родину з села. Де саме мешкала Серебрякова – ми не знаємо».

Представники Неформального товариства друзів Зінаїди Серебрякової регулярно проводять різноманітні культурно-просвітницькі заходи, виставки, екскурсії та пленери, пов’язані з життям та творчістю художниці. Наприклад, на даний момент вони збирають кошти на пленер, чиє проведення заплановане на це літо.

Крім цього, дослідники та поціновувачі творчості Серебрякової ініціюють створення музею художниці. Проте квартира на Контроській, де вона колись мешкала, продається. Тому дослідники звернулися за допомогою до меценатів, влади та просто небайдужих мешканців міста, які могли би дати можливість викупити це приміщення. За задумом членів товариства, цей музей має бути центром пам’яті художниці. Вони сподіваються, що нащадки передадуть її речі. І, якщо справи підуть добре, там колись можуть з’явитися оригінали її робіт.

comments powered by HyperComments