«ИноМир. Растяжка». Поетичний зріз подій останніх двох років

Четвер, 9 червня 2016, 19:02
У Харківському літературному музеї пройшла презентація книги харківського поета Іллі Риссенберга «ИноМир. Растяжка».
«ИноМир. Растяжка». Поетичний зріз подій останніх двох років

У цій збірці можна побачити вірші, які стали поетичною відповіддю на всі ті події, які відбуваються в країні. За словами Іллі Риссенберга, він спочатку хотів написати книгу про революцію, а вийшла ще книга про війну.

«Там багато топонімів, імен та подій, які насправді відбулись і чиїми свідками ми є у такий буремний час, – розповів він, – бо така наша доля. І може, таким насильницьким шляхом людина стає людиною. Можливо, в історії так було дуже часто. Історія тупцює на місці або регресує. Але такі катаклізми роблять людину людиною. Мистецтво тут схоже на те, що відбуваються з людьми. Вони неначе творять із себе людей, прибираючи все зайве. Це схоже на мистецтво. Таке тяжке, трагічне».

У книгу «ИноМир. Растяжка» увійшли вірші, написані за останні два роки. «Це писалось кожен день. Все, що було на душі та навколо, те і лягло на папір. Я зазвичай, за рідкими виключенням, не датую вірші. Тільки там, де дата ставала темою. А так доводиться вгадувати, коли це було. Але складена ця книга в ретроспективному порядку. Тут немає нічого, що можу служити прив’язкою до часу. У кінці-кінців, вони узагальнюються в таку вічність. Бо дійсно, в історії бувають такі події, які варті вічності».  

comments powered by HyperComments