Історії воїнів АТО стали театральною постановкою

Вівторок, 14 червня 2016, 16:52
Гостросоціальний проект «Громадський піксель» тривав у Харкові і області протягом кількох місяців.
Історії воїнів АТО стали театральною постановкою

Актори театру «Прекрасні квіти» виступили на п'яти зустрічах з ветеранами АТО та членами їх сімей. Глядачі розмовляли про пережите на війні, а артисти одразу ж втілювали розповіді в безсловесних мініатюрах, витримуючи фірмовий стиль свого театру.

«Те, що ми робимо в театрі, якісь наші прийоми шокують «класичну» публіку. Це як магія, ти не розумієш, як це зроблено. Для мене цей проект — досвід «на межі», професійний стрес. Але будь-який стрес, момент струсу, він потрібен. І акторам теж», — зазначив актор Ігор Ключник.

Проект, з ініціативою якого виступили психологи громадської організації «Лінія згоди», спрямований на допомогу демобілізованим бійцям АТО, і працює на перетині психології і мистецтва.

«Досвід з допомогою театрального втілення з набору важких уривчастих спогадів стає цілісною історією, з логікою, хронологією, місцем дії, стає важким вантажем, а цінним ресурсом для подальшого життя», — пояснює суть проекту його куратор, член ГО «Лінія згоди» Ольга Ладія-Щербакова.

Організатори зазначають, що використання безсловесного театру в психологічній роботі — новація. При такій роботі плейбек-театру або психодрами актори використовують мову, але психологи вважають, що мова жесту, міміки більш універсальна та зрозуміла. «Прекрасні квіти» — унікальний у цьому плані колектив для Харкова та України, тому до проекту залучили саме його.

Нагадаємо, в минулому році «Лінія згоди» реалізувала проект «Включи в себе життя». Тоді артисти плейбек-театру «Живе дзеркало» проводили перформанси в різних містах Харківської та Донецької областей, де проживає багато внутрішньо переміщених осіб.

comments powered by HyperComments