«Вишня і я». Історія покинутої дитини в сюрреалістичному дійстві

Четвер, 23 червня 2016, 11:54
У харківській книгарні «Є» відбулася презентація книги Олексія Чупи під назвою «Вишня і я».
«Вишня і я». Історія покинутої дитини в сюрреалістичному дійстві

Олексій Чупа – автор таких книжок, як «10 слів про Вітчизну», «Бомжі Донбасу», «Казки мого бомбосховища» та «Акваріум». Його новий твір «Вишня і Я» – це зворушлива та камерна повість. За словами Чупи, ця книга розповідає історію покинутої дитини і самотнього чоловіка. У ній головний герой Ярчик в супермаркеті знаходить 6-річну дівчинку Вишню і починає про неї дбати. «Вона була написана три роки тому. І пролежала якісь рік з копійками. Потім «Видавництво старого лева» зголосилося її видавати. І вони мружилися півтора роки, поки не дійшла черга. А так вона могла вийти ще в 2014 році».

У діалоги з головними героями автор вкладає багато чого з розмов з власною «внутрішньою дитиною». Ця книжка ідилічна, в ній багато особистого, автобіографічного. «Я на презентаціях говорю, що написав в той час, коли відчув, що дитинство від мене відходить безповоротно. Але, по факту, це сублімація. Бо там ідеальна ситуація. Герой пішов до супермаркету і там знайшов дитину. І привів її додому».

Проте у читачів може з’явитися думка, що ця дівчинка, Вишня, є насправді плодом уяви головного героя. Надто ця дитина вже ідеалізована. «Це тільки здається, що це історія про людину, яка зайшла в супермаркет і знайшла собі дитину. Але тут явно є психічне захворювання. Тут відбувається сюрреалістичне дійство».

comments powered by HyperComments