«Літній літературний лекторій» збагачує харків’ян новим знаннями

П'ятниця, 24 червня 2016, 05:21
У Харкові триває «Літній літературний лекторій», у межах якого проходять лекції на різноманітні літературні теми.
«Літній літературний лекторій» збагачує харків’ян новим знаннями

Цикл лекцій, організований «Центром літературної освіти» за участі спеціалістів з різних галузей, триватиме до 14 липня в галереї Come On Gallery. Як задумувалося його організаторами, «Літній літературний лекторій» має дати можливість своїм відвідувачам з користю провести вільний час, послухати справжніх письменників та отримати нові знання у сфері літератури, письменницької майстерності, книжкової ілюстрації та літературної критики.

«Це зовсім різні лекції від зовсім різних авторів, – розповіла Стаська Падалка, координаторка «Центру літературної освіти» у Харкові, – наприклад, сьогодні у нас буде лекція від кінознавця, арт-директора «Циферблату» Лук’яна Галкіна. Він буде розповідати про зв’язки між кіно та літературою. У нас є спеціаліст, який розповідає, як налагодити стосунки з видавництвом. У нас є редакторка, яка розповідала, як краще видаватися письменникам-початківцям. У нас є критик, що буде розповідати, як жити з критиками. У нас є публіцист і письменник…».

Того дня лекцію прочитав Лук’ян Галкін. Вона мала назву «Ні кроку без книги. Як Кубрик, Полянський та Фінчер зробили кар'єру на самих екранізаціях». Як і слід було очікувати, він говорив про мистецтво кінематографа, його особливості, специфіку та можливості впливу на людину. І, зокрема – про екранізації відомих літературних творів не менш відомими режисерами. «І що говорив Кубрик? «У книги є автор. У картини є автор. Дуже важливо, щоб у фільмів також був автор». І от, відповідно до цього, автор мав нести всю відповідальність за своє творіння. А що це означає для нас в контексті цієї лекції? Автор, під яким мається на увазі режисер, повинен взяти участь у всіх процесах створення фільму. Починаючи зі сценарію».

«Взагалі, у цих лекціях найголовніше – це надихнутися, – зазначила Стаська Падалка, – і побачити, що це ресурс, де можна надихатися з всіх боків. Це і кіно, і критика, і література. Не треба боятися писати. Особливо якщо ти початківець».

comments powered by HyperComments