«Ми живемо в трагічний час для українського театру» – впевнений Олександр Бартенєв

Четвер, 14 липня 2016, 15:33
У Харківській книгарні «Є» відбувся творчий вечір під навою «Театр. Поезія. Музика. Трагедія сучасного українського мистецтва».
«Ми живемо в трагічний час для українського театру» – впевнений Олександр Бартенєв

У заході взяли участь Олександр Бартенєв, поет, режисер і театральний педагог та Олександр Приймак, письменник, учасник Міжрегіональної спілки письменників та Конгресу письменників України. Вся зустріч була побудована на читанні поезій, музиці та просто живому спілкуванні з аудиторією. Розпочався творчій вечір з хвилини мовчання. Нею присутні вшанували пам’ять всіх тих, хто загинув під час війни на Донбасі.

Значна частина заходу була присвячена театру. Тому, яким було театральне мистецтво в 60-70-х роках минулого століття, і тому, яким воно є зараз. «В мене був такий період, коли я працював в одеському театрі імені Октябрьської революції,–розповів Олександр Бартенєв, – я прийшов туди восени і питаю «Ну як ви там?». Один хлопець каже – «Ми п’ємо сорок один день підряд. Весь театр». На кону «Запорожець за Дунаєм». Чоловік шістдесят, в залі – десять. Всі рахують. Коли дев’ять, то потрібно випити. Отакі часи. Але незважаючи на жодні перепони і жах, який панував, театральне мистецтво 60-70-х років було на дуже на престижному рівні. І з кожним наступним десятиліттям воно летіло і летіло…».

Також він дуже низько оцінює рівень сьогоднішніх студентів-театралів. «Краще би вони не вчились» – саме такий висновок зробив Бартенєв після того, як ознайомився з їхньою творчістю. «Як зрозуміти хороший театр чи поганий? Дізнатись перед початком, є квиток чи ні. Друге – це афіша. Шановні, «Десять хвилин після сексу, двадцять до» – що це?». Та взагалі, до сучасного театрального мистецтва Олександр Бартенєв ставиться доволі прохолодно. За його словами, український театр зараз переживає трагічні часи.

comments powered by HyperComments