У Харкові митці говорили про страх та ідентичність

Субота, 16 липня 2016, 16:14
В Україні триває мистецький україно-польський проект під назвою «Мапи страху / Мапи ідентичності».
У Харкові митці говорили про страх та ідентичність

Проект передбачає проведення дискусії про страхи й ідентичність, а також відкриті лекції про малі форми і перфомативний поворот у сучасному польському театрі. «Цей проект придуманий для того, щоб люди з різних куточків України могли зустрітися, – розповіла Йоанна Віховська, кураторка проекту, – і попрацювали над темою «Мапи страху / Мапи ідентичності». Ми привезли польських експертів, режисерів, драматургів. А також людей з різних місць України. Ми не працюємо тільки в маленькій обраній групі людей. В заходах беруть участь і польські, і українські експерти. Ми маємо поговорити про те, як виглядає тема ідентичності в Польщі та Україні».

Публічна дискусія під назвою «Мапи ідентичності у сучасній польській і українській культурах» відбулася у приміщенні театру «Арабески». Під час заходу українські та польські експерти говорили про те, як страхи можуть стати підґрунтям ідентичності багатьох людей. «Скажи мені, чого ти боїшся, і я скажу тобі, хто ти», – впевнена Йоанна Віховська.

«Виникло дуже багато питань, – зазначила Іванна Скиба-Якубова, модераторка заходу, – і найцікавіші знаходяться на перетині цих двох речей – страху та ідентичності. І хочеться подумати про те, чи існують ці речі окремо один від одного і як вони взаємодіють. І, власне, тут виникла своя низка питань… Страх і ідентичність. Для мене найприємніший вияв національної ідентичності – це той, який базується на страху чужого. Втім, є багато точок зору, що це заперечують. Коли цей страх іншого не приводить до якихось агресивних речей, а служить мобілізаційним фактором. Скажімо, під час війни».

comments powered by HyperComments