Олександр Жолудь: «Я не малюю натуру. Я її трансформую відповідно до своїх думок та почуттів»

Середа, 17 серпня 2016, 10:08
У Харківський муніципальний галереї стартувала персональна виставка Олександра Жолудя під назвою «Захоплюючі фантазії».
Олександр Жолудь: «Я не малюю натуру. Я її трансформую відповідно до своїх думок та почуттів»

Олександр Жолудь – харківський графік і живописець. Цього разу він представив серію графічних робіт, які слугують вираженням авторського світобачення та є результатом його щоденних аналізів та рефлексій. «На мій погляд, суть будь-якого художника, який серйозно займається мистецтвом, полягає в тому, щоб пізнавати світ, – розповів він, – пізнавати світ, який надзвичайно складний та непередбачуваний. Особисто для мене він є суцільною таємницею. Кожен день я аналізую, я дивлюся, я думаю. І для мене це суцільна таємниця».

Створюючи свої роботи, художник орієнтується на різноманітні об’єкти реального світу: «Намагатися виразити різними формальними засобами ті відчуття, які зазвичай мене переповнюють. А що може вийти в результаті… Весь світ, який нас охоплює – це і фігура, це і портрет, це і пейзажні мотиви. Це фаза класичних тем великих художників, це різні птахи, звірі, фрукти овочі… Все, що нас оточує. Також для мене особливо важливою стала геометрія, шрифт. Я вважаю, що слово геометрії наповнює та будує наш світ. Це для мене важливо. А кінцевий підсумок – пізнати істину. Кому як це вдається. Хоча, непевне, її неможливо пізнати».

Роботам Олександра Жолудя властивий власний художній стиль: часто на них цілком реальні об’єкти починають викривлятися та набувати зовсім нереальних форм. «Я художник фігуративного плану, – розповів він, – для мене натура дуже важлива. Я від неї відштовхуюсь. Але я не є фотохудожником. Я не малюю натуру. Я її трансформую відповідно до своїх думок та почуттів. Так виходять певні викривлення, які люди сприймають за деформацію. Я не втомлююсь повторювати, що я не малюю конкретно жінку, дитину чи птаха. Я роблю малюнок. І картини живуть за своїми законами . Пластичні закони не протиставлені природі. Вони йдуть паралельно».

comments powered by HyperComments