300 художників з Галичини та Слобожанщини знайдуть спільну мову, а оркестр «Слобожанський» виступить разом із рок-групою з Чехії

Понеділок, 12 вересня 2016, 15:48
З 4 по 18 жовтня в Харкові пройде Культурний форум «ПогранКульт: ГаліціяКульт».
300 художників з Галичини та Слобожанщини знайдуть спільну мову, а оркестр «Слобожанський» виступить разом із рок-групою з Чехії

У ньому візьмуть участь 300 художників з Галичини та Слобожанщини. Програма форуму складатиметься з більш ніж 80 культурних подій: кінопоказів, концертів, вистав, літературних читань, художніх виставок, лекцій та дискусій. Заходи проходитимуть в Харківському художньому музеї, Харківському національному академічному театрі опери та балету ім. М. В. Лисенка, Центрі сучасного мистецтва «ЄрміловЦентр» і на заводі «Турбоатом».

«Сьогодні ставлення жителів різних регіонів країни один до одного часто формується на основі пропаганди і чуток, а не на особистому досвіді. Мета форуму «ГаліціяКульт» - познайомити Слобожанщину з Галичиною, розвіяти міфи і за допомогою мистецтва налагодити безпосередній діалог між ними. На форумі ми хочемо бачити всіх: студентів і пенсіонерів, художнє співтовариство і просто харків'ян. Саме тому 80 подій будуть безкоштовними для відвідувачів», - говорить організатор заходу Ольга Сагайдак.

В рамках «ГаліціяКульт» покажуть близько 20 документальних і художніх фільмів - учасників міжнародних кінофестивалів в Україні, США, Франції, Канаді. Літературна програма складатиметься з творчих зустрічей з письменниками, серед яких Сергій Жадан, Юрій Іздрик, Тарас Прохасько, Юрій Андрухович та ін. Гості форуму зможуть вільно відвідати близько 15 музичних концертів і театральних вистав. Зокрема, постановку п'єси українського драматурга Наталії Ворожбит «Зерносховище», яка була написана спеціально для Королівського Шекспірівського театру в Лондоні. Крім того, львівський етно-рок-колектив «ГИЧ-оркестр» зіграє на сходинках ХНАТОБ, а в будівлі Старого цирку 40 музикантів оркестру «Слобожанський» виступлять разом із рок-групою з Чехії «The Plastic People of the Universe».

На дев'яти виставках буде представлений напрямок візуального мистецтва. Основна експозиція «ГаліціяКульт» в Харківському художньому музеї та «ЄрмиловЦентрі» налічуватиме понад 200 скульптур та інсталяцій, творів живопису і графіки зі Львова, Івано-Франківська, Києва та Харкова. В рамках лекційно-дискусійної частини форуму пройдуть десятки обговорень з провідними істориками, соціологами і культурологами.

Крім того, на «ГаліціяКульт» представлять результати діяльності творчих союзів галицьких і слобожанських художників.

Довідка. «ПогранКульт: ГаліціяКульт» - третій із серії культурних форумів, які організовує український благодійний фонд DOFA.fund. Два попередніх форуми «Донкульт» у Києві (2014 рік) і Львові (2015 рік) були присвячені культурі та мистецтву Донбасу. Їх відвідало близько 25 тис. осіб.

comments powered by HyperComments