В оперному театрі відкрили «Харківські асамблеї»

П'ятниця, 30 вересня 2016, 21:51
Відкриття XXIII Міжнародного музичного фестивалю «Харківські ассамблеі – спротив злу мистецтвом» відбулося 30 вересня у малій залі Харківського національного академічного театру опери та балету імені Лисенка.
В оперному театрі відкрили «Харківські асамблеї»

Відкрила фестиваль його художній керівник, ректор Харківського національного університету мистецтв імені Котляревського Тетяна Вєркіна.

Вона зазначила, що фестиваль існує 25 років.

«Він перший і єдиний в нашій незалежній Україні, який твердо стоїть на рейках класичної музики. Наше завдання – зберегти цей фестиваль і дати суспільству впевненість, що поки існує музика Баха, Моцарта, Мендельсона, Гайдна, ніхто не зможе вбити в нас людяність», – підкреслила Тетяна Вєркіна.

«Харківські асамблеї» – єдиний в Україні міжнародний фестиваль, орієнтований виключно на класичне мистецтво.

Героєм нинішніх «Харківських асамблей» став Фелікс Мендельсон Бартольді. У програмі фестивалю майже весь спектр його творчості: симфонії, ораторіальні твори, увертюри, твори для фортепіано, скрипки, віолончелі, духових інструментів, ансамблів різного складу, камерного оркестру, вокальна музика, а також прем'єрні в Україні покази двох концертів для фортепіано з оркестром.

Гостями фестивалю стали такі музиканти: диригент і скрипаль Юрій Насушкін (Іспанія-Україна), диригенти Аллін Власенко (Україна) і Дмитро Лісс (Росія), віолончеліст Денис Северин (Швейцарія), піаністи Вольфганг Манц (Німеччина), Лідія Стратулат (Іспанія) і Андрій Кутасевич (Київ), валторніст Жан-П'єр Беррі (Франція-Швейцарія), скрипаль Антон Холоденко (Франція). Вперше приїдуть до Харкова гості з Німеччини Петер Розенберг (скрипка), Юлія Ремпе (сопрано), диригент Гвідо Румштадт. Також в Харкові чекають виступи трубача Жерара Метрайе (Швейцарія) і піаністки Пауліни Тукиайнен (Фінляндія).

Крім того, в рамках фестивалю пройде науково-практична конференція на тему «Фелікс Мендельсон Бартольді: культурні ініціативи і художні пріоритети».

У концерті на відкритті фестивалю виступили симфонічний оркестр і хор Харківського національного університету мистецтв ім. І. П. Котляревського та молодіжний оркестр «Слобожанський».

Зазначимо, що концерти пройдуть в університеті мистецтв, оперному театрі, Будинку органної та камерної музики.

comments powered by HyperComments