Про Харків, його мешканців та історію: дослідник Андрій Парамонов представив свої видання

Юлія Гуш  |  П'ятниця, 21 жовтня 2016, 16:41
Сьогодні харківський дослідник історії Андрій Парамонов презентував свої нові видання із серії «Звідки родом».
Про Харків, його мешканців та історію: дослідник Андрій Парамонов представив свої видання

 Всі три книги присвячені історії Харківщини. Це «Харків. Історія вулиці Університетської», «Історія роду Щоголевих» та «Харків. Маєток Георга фон Мінстера». Своїм головним виданням з усіх трьох Андрій Парамонов називає «Харків. Історія вулиці Університетської». Її видання, зокрема, пов’язане з таким заходом, як фестиваль «День однієї вулиці», що буде проводитись саме на вулиці Університетській 23 жовтня поточного року.

«Цей захід має вийти цікавим, – зазначив він, – хоча б тому, що я буду ставити вугільні самовари. Вже печуться різні смаковими, які їли слобожани у 18 столітті. Адже це мій наступний проект. Я буду робити власну колекцію слобожанських вишиванок. Другим напрямком буде кулінарія і та їжа, що тут була розповсюджена. Я збирав для цього архівні документи».

Також Парамонов розповів, що саме Університетську він вважає головною вулицею міста. Бо в багатьох аспектах вона була першою: тут, наприклад, вперше була проведена телефонна лінія , тут вперше з’явилося світлова реклама тощо. І кожен будинок має власну історію і кожна з них важлива для самого міста.

«Мені завжди було ніякого від того, що я Сумська у нас головна вулиця, – зазначив дослідник, – я на сьогоднішній день вважаю, що вона такою не була та не є. Бо саме на Університетській вулиці було чимало різноманітних закладів: собори, університет, консисторія, колегіум, Гостинний двір... все, що завгодно, було там».

Розповідаючи про видання «Історія роду Щоголєвих», Парамонов висловив обурення тим фактом, що ім’я поета Якова Щоголева залишається маловідомим для харків’ян. Хоча тут він прожив 60 років.

«Про цю людину пам’ять, фактично, відсутня, – зазначив він, – я дозволив собі пройтися по магазинам і книжковим лавкам. І ніде немає книги з віршами Щоголева. Що також саме по собі дивно для такого міста. Чому ми маємо любити Шевченка більше, ніж Щоголева? Я вважаю, що це рівнозначні поети».

А щодо третього видання під назвою «Харків. Маєток Георга фон Мінстера», то матеріали для нього допомогли знайти друзі дослідника. За словами Парамонова, Георг фон Мінстер був чудовою фігурою для Харкова. «Він мав стати харківським губернатором, – розповів він, – і у нього були всі для цього причини. У нього тут було багато друзів, разом з якими він служив в армії Потьомкіна, разом вони отримували земельні наділи на території Новоросії, які були відібрані після розпаду та знищення Запорізької січі. Він був в Харкові неоднозначно особистістю. Але з веселою вдачею. Він любив жартувати. І, як виявилось, його жарти записували друзі. Їх всіх можна опублікувати» Також Андрій Парамонов зазначив, що проект «Звідки родом» буде тривати далі. Нові видання будуть доступними широкому колу читачів і всі вони можуть бути використані як джерело інформації для різного роду досліджень.

comments powered by HyperComments