У Літмузеї відзначили річницю Майка Йогансена

Субота, 29 жовтня 2016, 16:45
У Літературному музеї пройшла низка заходів, приурочена до дня народження українського літератора, яскравого представника Розстріляного відродження Майка Йогансена.
У Літмузеї відзначили річницю Майка Йогансена

Під час урочистого відкриття відвідувачі музею мали нагоду дізнатися більше про життя та творчість літератора. «Заарештували його 18 серпня, – розповідала Ольга Черемська, наукова співробітниця Літературного музею, – і пройшло буквально кілька місяців і 27 жовтня він був розстріляний в Лук’янівській в’язниці у Києві. Тобто, Йогансена навіть не встигли відвести навіть на Соловки. І, звісно, як багато хто з тодішніх письменників, він проходив тоді по справі націоналістів. Хоча у цьому є парадокс: це були митці, які щиро вірили в комуністичну ідею, які мріяли побувати якесь мегасоціалістичне майбутнє, які творили нові стилі».

Не забули згадати і про його стиль: «Ми в музеї довго думали, як назвати стиль Майка Йогансена, – продовжила Черемська, – науковці його називають орнаменталістом. Ми подумали що це, можливо, якійсь стьобний імпресіонізм. Коли ви відкриєте «Подорож ученого Леонарда та його майбутньої коханки прекрасної Альчести», то якраз ці враженеві пейзажі, вони написані в такому милому стьобному дусі. А з іншого боку, це дійсно фіксація миттєвих вражень. Також ми думали про екзитенційний шаманізм або шаманістський екзистенціалізм, коли ми в тій же повісті подорожі прочитали, як головного героя випалило сонце».

Того дня відбувся перформанс під назвою «М. Йогансен — життя і образи» від театру «Форте». Під час поставки актори, що зображали персонажів Йогансена, розповідали про його особистість, ділилися фактами його біографії та зачитували уривки з творів.

«Особисто я для себе відкрила багато нового, коли ми ставили цей проект, – розповіла Ірина Головацька, адміністраторка театру Форте, – по шкільній програмі я чула про Майка Йогансена, але сильно ми його не вивчали. Мені стало цікаво, якою він був людиною. Як всі справжні відкриття чи якійсь винаходи. Авторство достеменно невідоме і воно приписується іншим людям. Так само Майк Йогансен, згідно нашим враженням, із тих матеріалів, про які ми дізналися, є такою глибою української культури того часу».

Заходи, присвячені річниці Йогансена, на перформансі не закінчувались: того дня проходила виставка робіт художників та дизайнерів, проводились різноманітні розіграші, поетичні читання. Під кінець дня виступив гурт «Dогори!», який виконав музика на його вірші.

comments powered by HyperComments