Як тварини Різдво зустрічали: діти готують незвичайний вертеп до зимових свят

Юлія Гуш  |  П'ятниця, 16 грудня 2016, 23:22
Харківські колективи зараз активно готуються до вертепного фестивалю, і дитячі в цьому плані не є винятком – учні однієї з недільних шкіл міста працюють над незвичайною постановкою.
Як тварини Різдво зустрічали: діти готують незвичайний вертеп до зимових свят

Незвичайну виставу готують учні дитячої школи Івано-Богословського храму УПЦ КП. Вони мають висвітлити класичний різдвяний сюжет під незвичним та неочікуваним ракурсом. І розповісти історію від імені тварин, а не людей.

«У нас дитячий колектив акторів, – розповів Володимир Чистилін, керівник колективу, – тому це казочка, яка називається «Як звірі Різдво зустрічали». Але це євангелієвська історія. Власне, ми подумали, що всі знають історію з Біблії, про те, як люди зустрічали Різдво. Але ніхто не подумав про тварин. Тому у нас ця історія переноситься в площину їх життя. Той самий віслюк святого сімейства, Марії та Йосифа – що він робив у цю ніч? Там були пастухи, які прийшли поклонитися – то що робили їх вівці? Прийшли волхви – то що робили їх верблюди? Це історія про те, що всі ці звірі робили в цю ніч»

За словами Чистиліна, в постановці будуть брати участь діти віком від 6 до 9 років. До них також мають приєднатися і дорослі прихожани. На даний момент вони ретельно готуються до свята і репетиції йдуть повним ходом.

«Це такий вік, коли діти дуже радіють життю і всьому новому, – зазначив Чистилін, – і тому цікава історія, в якій вони можуть взяти участь, їм дуже приємна. Бо якось сценарій підпадає під конкретних дітей. Тому вони із задоволенням працюють. Їм це дуже подобається. Звичайно, є багато репетицій. І чимало ще попереду. Але вони усвідомлюють всю цю відповідальність. І тому із задоволенням працюють. Мені теж це подобається, як, взагалі, спілкування з дітьми. І такий різдвяний настрій... він надихає всіх».

Незвичною буде не тільки сама історія, а ще й форма, за допомогою якої її донесуть до глядача. Наприклад, персонажів під час постановки будуть показувати за допомогою тіней. Крім того, цей вертеп доповнює і музична складова – в них учасники будуть виконувати традиційні колядки. Таким чином, діти не тільки можуть спробувати себе в ролі акторів, а й відчути свою співпричетність до української культурної традиції.

«Взагалі, це історія євангелієвська, історія про добро, про зло, – підкреслив Володимир Чистилін, – про якусь відповідальність, високі цінності, які закладаються з дитинства. Крім того, діти відчувають, що вони є акторами. Що на них тримається ця вистава. Є відповідальність за свої дії, за сам колектив, часткою якого є кожен з них».

Взагалі, такій захід, як ВЕРТЕП-ФЕСТ, у Харкові буде проводитися вперше. За словами організаторів, він має відродити вертепні традиції на Слобожанщині, які за совєтських часів були призабуті.

comments powered by HyperComments