Що здолає холод Крижаної діви? В Літмузеї стартувала різдвяна виставка

Юлія  |  Субота, 24 грудня 2016, 16:25
В Літературному музеї пройшло відкриття святкової виставки «Крижана діва», присвяченої , можливо, одній з найвідоміших казок Ганса Крістіана Андерсона – «Сніговій королеві».
Що здолає холод Крижаної діви? В Літмузеї стартувала різдвяна виставка

В експозиції можна побачити різноманітні твори, присвячені зимі та зимовим святам, як то «Сніжнокрилі янголи», «Різдвяний подарунок», «Снігуронька», «Пані Метелиця» тощо. Проте головним твором тут стала всім відома «Снігова королева» знаменитого датського казкаря.

«Ідея цієї виставки виникла вже давно, – розповіла Ольга Черемська, наукова співробітниця Літературного музею, – ми довго думали над тим, що зробити дітям на Різдво. І вирішили цього разу відштовхнутися від відомої казки Ганса Крістіана Андерсона «Снігова королева». Ми вирішили проаналізувати цей архетип Крижаної діви. Ми вирішили поміркувати над тим, що може подолати зло. І виявляється, що його долає саме любов. І любов однієї людини до іншої, любов брата до сестри. Думаючи про те, чим наповнити цю виставку, ми вирішили залучити дітей до літературної творчості й запропонувати їм написати свій твір на тему Різдва та участі в ньому Крижаної діви. І якраз двоє дівчат – Тетяна Блінова та Катерина Назаренко стали авторами своєї різдвяної казки».

В цій казці заможна дівчина Лінда, яка уособлює собою образ Крижаної діви, пропонує головному герою створити чарівний еліксир для порятунку смертельно хворої сестри. Проте є тільки одна проблема – щоб знайти необхідні інгредієнти, він має піти проти власної совісті. Але тут сюжетна лінія роздвоюється – в першому випадку головний герой вирішує не поступатися власним принципам, а в другому – робить все так, як наказувала Крижана діва. Тому і фінал у кожної історії свій.

«Якщо герой обирає втрату совісті, обирає лихі вчинки, то він, зрештою, не отримує того еліксиру, – розповіла Ольга Черемська, – він стає його компонентом, він стає полоненим Крижаної діви. Якщо ж герой знаходить в собі сили змінити зло на добро, то, зрештою, він отримує щасливій фінал. Його сестра оживає».

Крім того, того дня відвідувачі музею послухали аналіз казки «Снігова королева», де був розглянутий не тільки її сюжет, а й різноманітні образи, символи та смисли, якими книжка просто насичена. Наприклад, як образ троянди, яка символізує любов, та сніжинки, яка уособлює холодний розум.

Протягом всієї виставки в Літмузеї пройдуть різноманітні освітні заходи для дітей, присвячені творчості Андерсона. Там вони будуть аналізувати його казки, брати участь майстер-класах зі створення сніжинок, грати в різноманітні ігри. Крім того, запланований квест, під час якого учасники мають зібрати інгредієнти для еліксиру безсмертя і дізнатися, до чого це може привести.  

comments powered by HyperComments