Вертепні традиції, що об’єднують країну. До ВЕРТЕП-ФЕСТу присвячується

Юлія  |  Вівторок, 10 січня 2017, 12:24
Незабаром в Харкові відбудеться вертепний фестиваль. У ньому зголосилися взяти участь чимало колективів – як із самої Харківщини, так і з інших областей України.
Вертепні традиції, що об’єднують країну. До ВЕРТЕП-ФЕСТу присвячується

ВЕРТЕП-ФЕСТ стартує вже 13 січня. Свої виступи представлять як творчі та театральні колективи, так і громадські об’єднання та організації. Серед них – Адапційно-культурний центр, який допомагає переселенцям краще адаптуватися до життя на новому місці.

«Нам цікаво брати участь в тому, що працює на об’єднання України, – підкреслила Євгенія Левінтштейн, співкоординаторка АКЦентру, – якшо вібувається роздача гуманітарної допомоги, то наші волонтери на місцях знайомляться зі своїми колегами. Це створює мережу взаємодопомоги, завдяки якій можна проводити такі акції, як «Олені святого Миколая». Бо для неї всі списки готували місцеві волонтери. І якщо б не було цього зв’язку, то акцію не вийшло організувати. Тому ми вирішили, що від АКЦентру також необхідно щось виставити до вертепного фестивалю».

У вертепній постановці братимуть участь діти. Це буде ляльковий вертеп з традиційним сюжетом. За її словами, там не побачиш ні сучасних персонажів, ні сатиричних образів (хіба що окрім царя Ірода та Смерті). Діти вже встигли виступити двічі – вперше вони презентували вертеп гостям з Кіношколи, вдруге – в Різдвяному трамваї. Тепер попереду у них головний виступ, який відбудеться вже на ВЕРТЕП-ФЕСТі.  

За задумом організаторів, такий фестиваль, в якому візьмуть участь колективи з різних регіонів країни, має не тільки познайомити з традицією проведення різдвяних вертепів, а й відродити її на Слобожанщині.

«Дуже добре знати традиції свого народу, – підкреслила Євгенія Левінштейн, – тієї країни, де ти живеш. Ще викликає почуття співпричетності. Це частина ідентичності. Це те, що допомагає нам зрозуміти, що ми любимо і чому. Що нас захищає. Так, на Слобожанщині існувала така традиція. І вона цілком може відродитися. У людей є потяг до свят. І якщо їм запропонувати інші варіанти, окрім «олів’є» та «З легким паром», то, можливо, це вийде».

comments powered by HyperComments