Харківські виставки: художників Галичини і документів, присвячених Українській революції 1917-1921/ Фото

П'ятниця, 20 січня 2017, 14:38
Вхід - вільний
Харківські виставки: художників Галичини і документів, присвячених Українській революції 1917-1921/ Фото

Виставка до Дня соборності України відкрилася сьогодні, 20 січня, в Державному архіві Харківської області (пр. Московський, 7). В експозиції представлені копії документів, присвячених Українській революції 1917-1921 років і одній з її найважливіших подій - проголошенню Акта злуки Української Народної Республіки і Західно-Української Народної Республіки. На виставці можна побачити копії третього і четвертого Універсалів, Декларацію Української Центральної Ради про визнання автономії України; документи, присвячені формуванню Сердюцької дивізії на Харківщині; фотографії, постанови, накази Української держави того часу тощо.



Особливу увагу в архіві звертають на Постанову з'їзду українців Валуйського повіту Воронезької губернії, в якому міститься звернення до Тимчасового уряду з вимогою включити до складу України Бессарабію, частини Воронезької та Курської губерній. Як повідомила головний спеціаліст відділу інформації та використання документів Державного архіву Харківської області Олена Сафонова, частина воронезьких і курських земель історично входила до складу Слобідської України, тому бажання про приєднання цих територій було цілком зрозумілим.

«Населення прикордонних районів було багато в чому спорідненим, етнографи нерідко відзначали спільність культури. У Воронезькій і Курській губерніях було чимало українських сіл або населених пунктів зі змішаним населенням. Тоді вони відчували себе українцями, частиною України. Ці унікальні документи демонструють позицію слобідського населення того часу», - зазначила Олена Сафонова.



Начальник відділу інформації та використання документів Державного архіву Харківської області Марія Ельксніт також підкреслила, що українці того часу дуже хотіли створити свою державу і мріяли про незалежність.

«Чому тоді багато хто підтримав об'єднання УНР і ЗУНР? Тому що хотіли відокремитися від Росії. В якійсь мірі ця мрія досі актуальна», - зазначила Марія Ельксніт.

Виставка День соборності України працюватиме до 27 січня, вхід - вільний.

Також Художній музей з 23 січня презентує виставку художників Галичини.  Експозиція присвячена Дню Соборності України. Понад 60 живописних і графічних творів знайомлять глядача з мистецтвом Галичини ХХ століття. 

«Основу експозиції складає графіка з фондів музею. Це роботи відомих майстрів українського естампу ХХ ст., творчості яких притаманні висока майстерність втілення художнього образу в різних графічних техніках (офорт, ксилографія, ліногравюра, літографія), широке звернення до традицій народного мистецтва», - розповідають у музеї.

comments powered by HyperComments