Альберт або назвища форма бажання жити. Андрухович та Михайлюк розповіли про створення спектаклю

Юлія  |  Четвер, 26 січня 2017, 12:07
В Харкові відбулася прем’єра спектаклю Олі Михайлюк «Альберт, або Найвища форма страти», в основу якого лягло однойменне оповідання Юрія Андруховича.
Альберт або назвища форма бажання жити. Андрухович та Михайлюк розповіли про створення спектаклю

«Альберт, або Найвища форма страти» – це історія про чоловіка, якого засудили до смертної кари за скоєння злочинів. І щоб уникнути цієї участі, він вирішив укласти угоду з дияволом (в п’єсі його називають Вугликом). Проте той договір побачив наглядач тюрми – і тоді Альберту вже загрожувала смертна кара у вигляді спалення на вогнищі.

«Альберт Роземський – це постать, яка реально існувала в XVII столітті, – розповів Юрій Андрухович, – жив він у Львові. Але про нього відомо дуже мало. Те, що я вигадую – це начебто його життєвий шлях. Але про нього достеменно відомо одну річ, яка створила цю історію. Це те, що його було привселюдно спалено на площі Ринок. Це було особлива форма страти, до якої вдавалися дуже рідко. Це було потрібно сильно заслужити».

За словами літератора, в протагоністі втілилась несамовите бажання вижити за будь яку ціну. Це і привело його до фатального рішення, покаранням за яке стала страта на вогнищі.

У цій постановці поєднується музика, поезія та візуальний ряд, створений художником Анатолієм Бєловим. На самому початку, коли проходили ще перші виступи, постановка тривала всього 40 хвилин. Але після її збагачення новими компонентами тривалість зросла більше ніж вдвічі.

«Було відчуття, що на сцені має бути три людини, – розповіла Оля Михайлюк, – що текст дуже гармонійно може поєднатися з музикою. Що це може бути чимось надзвичайно красивим, сильним, потужним. Хоча в перші зустрічі ми не ставили завдання обов’язково мати результат, який представимо. Ми зібралися просто для того, щоб продемонструвати один одному, як ми все це чуємо і бачимо».

Незважаючи на подібний сюжет сюжет, «Альберт, або Найвища форма страти» – це християнський твір. Про це розповів Юрій Андрухович. Він зазначив, що його релігійні друзі вбачали в цій постановці декларування християнської моралі. «Цей текст це не існував повноцінно в літературному процесі, – зазначив літератор, – десь публікація цього оповідання була, але він повинен дочекатися виходу в книжці. Тоді я, мабуть, багато що почую. Особливих якихось дискусій щодо трактування самого героя я не пригадую. Можливо, тут цікавий момент у тому, що люди його бачать візуально».

Також Юрій Андрухович розповів, що ця історія буде втілена в книзі. Вона вийде у світ десь наприкінці поточного року.

comments powered by HyperComments