Жадан створив благодійний фонд для допомоги постраждалим від війни на Донбасі

Середа, 1 лютого 2017, 18:03
Благодійністю у прифронтовій зоні на сході України Сергій Жадан і його однодумці займаються вже два з половиною року.
Жадан створив благодійний фонд для допомоги постраждалим від війни на Донбасі

Харківський письменник і музикант Сергій Жадан зареєстрував благодійний фонд для гуманітарної роботи на сході України, де разом з друзями-волонтерами майже три роки допомагає дитячим будинкам, інтернатам, школам, бібліотекам і лікарням, проводить фестивалі, концерти і літературні вечори.

"Відповідальність не може бути абстрактним словом. Коли ми її відчуваємо, ми діємо, - пояснив Жадан. - Попереду багато роботи. Тепер, у рамках фонду, ми можемо і будемо діяти більш масово і системно".

На переконання письменника і його колег з фонду, відновлення Донбасу як невід’ємної частини України неможливе без відновлення культури.

"Культурна робота необхідна, щоб уникнути повторення війни і дати людям на Сході можливість відчувати себе невід'ємною частиною України", - підкреслив Жадан.

Серед колег Жадана і друзів щойно створеного фонду - музикант Іван Леньо, музикант і художник Анжеліка Рудницька, а також співзасновник фонду, волонтер Олег Абрамичев на псевдо "Піротехнік".

За словами Абрамичева, кілометраж поїздок на Донбас їх волонтерської групи давно перевищив 20 тис. км.

Волонтери часто бувають у дитячих садах і школах Станиці Луганської, Ольхової і Нижньої Ольхової, допомагають інтернату в Гірському, дитячому будинку в Авдіївці. Привозили культурні проекти у Дружківку, Костянтинівку, Краматорськ, Маріуполь, Сватове, Старобільськ, Біловодськ, Станицю Луганську, Лисичанськ, Сєвєродонецьк, Волноваху, Слов'янськ, Рубіжне, Новопсков. Допомагали лікарням в Старобільську, Сватовому, Лисичанську.

В першу чергу, волонтери намагаються вирішити різноманітні побутові потреби, везуть у прифронтову зону побутову та електронну техніку, ноутбуки, спортивний інвентар, одяг, художню та методичну літературу. Сам Жадан свою президентську премію за роман "Месопотамія" (100 тис. грн) витратив разом з видавництвом на придбання холодильника, пральної машини, м'ясорубки, копіювального апарату, ноутбука, тканини, лінолеуму, спортінвентаря, меблів для дитячих садків і шкіл Станиці Луганської.

У найближчих планах фонду - великі заходи в Києві та Харкові. Зібрані під час них кошти спрямують на допомогу дітям загиблих військових.

Раніше військовослужбовці Харківського облвійськкомату в межах благодійної акції "Подаруй дитині посмішку" відвідали обласний дитячий туберкульозний санаторій, презентували дітям іграшки, пригостили смаколиками і розповіли про свою службу.

comments powered by HyperComments