Простота і чарівність: вперше за 50 років харків’яни побачать виставку оригінальної голландської графіки

Юлія  |  Четвер, 9 лютого 2017, 14:43
У Харківському художньому музеї стартувала виставка під назвою «Три століття оригінальної голландської графіки».
Простота і чарівність: вперше за 50 років харків’яни побачать виставку оригінальної голландської графіки

В експозиції представлено понад 30 графічних робіт, виконаних голландськими митцям в період з XVII по XIX століття. Це одна з найбільш знакових для України колекцій, яка, до того ж, відрізняється своїм тематичним різноманіттям. За словами Марини Філатової, завідувачки відділом іноземного мистецтва, графічні роботи взагалі виставляються рідко, адже світло їх поступово руйнує. І ця виставка, по міркам Художнього музею, буде експонуватися порівняно недовго – близько двох місяців.

«Значення буд-якої виставки у нас колосальне, – підкреслила вона, – адже в музеї зберігаються виключно шедеври. А це оригінальна голландська графіка. Це означає, що художник безпосередньо торкався паперу своєю рукою. Тут у нас туш, акварель, сепія, олівець, перо. Все це оригінальні техніки. Тому значення цієї виставки полягає в тому, що в останній раз оригінальна голландська графіка виставилася ще в 70-х роках. Практично, півстоліття пройшло з тих пір, як ці роботи бачили глядачі».

Всі представлені роботи відрізняються простою та стриманістю форм, проте разом з тим – майстерністю техніки та витонченістю образів. Незважаючи на монохромну кольорову гамму, яка була використана у більшості робіт, всі вони відображають оптимістичне бачення світу та вміння знаходити щось радісне навіть у звичайних побутових речах.

«Головна принада цих робіт полягає в тому, що голанці, як жодний інший народ, вмили радіти життю, – зазначила Марина Філатова, – якимось повсякденним дрібничкам. У їх побутовому живописі немає якихось моральних та повчальних мотивів. Вони показують нам, що навіть в найбільш тривіальних речах та подіях можна пізнавати теплоту життя. А голландські пейзажі – вони настільки реалістичні, вони наповнені такою простою чарівністю. Звичайною, невигаданою. Тому простата та чесність – основне у голландців».   

comments powered by HyperComments